InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Ubistvo, Kuzma, “Plaza”, novo lice, Vladica Stanojević, Klinički centar, vrtići...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 31 05 2020

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Ubistvo u Cerovcu, sakupljeno 3.000€ za Kuzmino lečenje, sakupljeno 3.000€ za Kuzmino lečenje, renoviranje Osnovne škole “Dragiša Mihailović”, lista “Svi na ovu stranu” u kampanji za predstojeće izbore, lokali u Šoping centru “Kragujevac Plaza” i dalje pod punom rentom, Stojadinovićeva analiza prve nedelje kampanje, novo lice portala InfoKG, prašina oko izborne liste Grupe građana “Dr Vladica Stanojević”, odbornik u Skupštini grada Zlatko Milanović o prodaji gradskog zemljišta tokom vanrednog stanja, otkriveno zbog čega još uvek pojedinimgrađanima nije isplaćeno 100 evra, Klinički centar tokom borbe sa Korona virusom kroz donacije dobio 1,37 miliona evra, mišljenja građana podeljena o izgledu nove kuće Đure Jakšića, kragujevački vrtići od sutra primaju svu decu, Sajam hortikulture na platou Šumadija sajma...

Kragujevčanin N. L. (1963) uhapšen je zbog sumnje da je prošle nedelje u porodičnoj kući u selu Cerovac zadao više udaraca sekirom sedamdesetdvogodišnjoj maćehi, koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta. Opširnije ovde: UŽAS u CEROVCU: Sekirom usmrtio maćehu.

Na humanitarnoj aukciji sportskih dresova vrhunskih srpskih sportista i majica poznatih muzičara, održanoj prošlog vikenda u Kragujevcu, prikupljeno je 3.000 evra za lečenje četrdesetogodišnjeg Aleksandra Kuzmića, kom je u aprilu prošle godine dijagnostikovan tumor mozga četvrtog stepena. Humani ljudi Kuzmi i dalje mogu pomoći preko Fondacije “Budi human” slanjem SMS poruke sa sadržajem 792 na 3030, čija je cena 200 dinara, kao i uplatom novca na dinarski ili devizni račun. Opširnije ovde: Sakupljeno 3.000€ za Kuzmino lečenje.

Prilazni put u dužini od 80 metara do Osnovne škole “Dragiša Mihailović” u Stanovu je asfaltiran, a grad je za te namene izdvojio 800.000 dinara. Pored toga, na zgradi škole je u toku obnova fasade i zamena oluka, kao i postavljanje zaštitne ograde na igralištu. Iz škole najavljuju da je u planu i rekonstrukcija fiskulturne sale. Opširnije ovde: Renoviranje Osnovne škole “Dragiša Mihailović” posle tri i po decenije

Lista “Veroljub Verko Stevanović - Svi na ovu stranu” nastavila je kampanju i tokom ove nedelje za predstojeće lokalne izbore. Opširnije o tome ovde: Meštani Prekopeče i Gornjih Jarušica muče muku sa infrastrukturnim problemima, očekuju pomoć od Verka, Svi na ovu stranu: Kragujevac učiniti regionalnim centrom za kulturu, u planu izgradnja nove zgrade teatra i Glumica Sanja Matejić na ovoj strani.

I dok su pojedini vlasnici tržnih centara u Srbiji izašli u susret zakupcima i smanjili im zakupe, odnosno oslobodili ih dela plaćanja za onaj period kada se nije radilo, ali i posle toga, pojedini to još nisu učinili, a među njima je i Šoping centar “Kragujevac Plaza”, piše “Danas”. Opširnije ovde: Lokali u Šoping centru “Kragujevac Plaza” i dalje pod punom rentom.

Bojan Stojadinović analizirao prvu nedelju kampanje za predstojeće lokalne izbore, koji će biti održani 21. juna. Opšrinije o tome ovde: Stojadinovićeva analiza KAMPANJE – Prva nedelja

Najčitaniji informativni portal u Kragujevcu, InfoKG je posle gotovo pet godina postojanja redizajniran i značajno unapređen. Novo lice InfoKG-a krasi najmoderniji dizajn, kako desktop, tako i mobilne verzije, kojim postavljamo standarde, kada je u pitanju dizajn informativnih portala. Na ovaj način unapredili smo preglednost i čitaocima znatno olakšali da dođu do željenih sadražaja. Opširnije ovde: NOVO LICE portala InfoKG

Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” predala je Gradskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike Skupštine grada i potpise podrške građana. Međutim, Gradska izborna komisija je listu dva puta utvrdila nedostatke i nije je proglasila. Ostaje da se vidi šta će na kraju biti sa ovom listom, a izgleda da će ova priča epilog dobiti na sudu. Opširnije o tome: Grupa građana “Dr Vladica Stanojević“ predala izbornu listu, GIK utvrdio nedostatke, Prvi put u istoriji GIK-a NIJE PROGLAŠENA izborna lista: Dr Vladica Stanojević "predmet" POLITIČKE FARSE?, OBARANJE LISTE Vladice Stanojevića diglo prašinu: Rakić apeluje na ravnopravnost i da SNS najzad odmeri snage, Stanojević spremio tužbu; i 300 Kragujevčana veruje da će sud reći svoje i Stojadinovićeva analiza: Nikolić i Dašić koriste GIK u kojoj imaju većinu da spreče Stanojevća da se kandiduje.

"Odlazeće Gradsko veće dozvolilo je sebi da rasprodaje gradsku imovinu na mala vrata za vreme vanrednog stanja, netransparentno, bez upućivanja javnosti u istu, ne zna se ni koliko je na taj način inkasirano u lokalni budžet, a prema nekin informacijama može se sumnjati čak i da su kupci zemljišta bili poznati i pre licitacije, pa bi za sve to neko trebalo i da odgovara", navodi se u saopštenju odbornika Zlazka Milanovića. Opširnije ovde: Milanović: Za vreme vanrednog stanja GRADSKO ZEMLJIŠTE prodavano "na mala vrata", kupci poznati pre licitacije?

Brojni građani koji su se među prvima prijavili za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra pitaju se zašto im sredstva još nisu "legla" na račun, iako znaju neke druge koji su aplicirali kasnije, a već su dobili svoj novac. Pojedini su zbunjeni jer, prema najavljenoj sukcesivnoj isplati kao modelu, bilo bi logično da im je već "legao" novac za koji su se prijavili već prvog dana. Međutim, model redosleda isplate zavisi od još jedne "cake" - od toga u kojoj banci je vaš račun. Opširnije ovde: ZAŠTO JOŠ UVEK NISTE DOBILI 100 EVRA iako ste se među prvima prijavili?

Rezultate koje je tokom borbe sa virusom COVID-19 postigao Klinički centar Kragujevac zajedno sa zadravstvenim ustanovama čiji pacijenti ka njemu gravitiraju za nijansu su bolji od svetskih. To tvrdi vršilac dužnosti direktora kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović i potkrepljuje činjenicom da je do sada kroz ceo taj sistem prošlo više od 800 pacijenata, a da je od 55 osoba koje su bili na respiratoru njih 20 odsto uspešno skinuto sa istog. Zahvalio se državnom vrhu i brojnim donatorima koji su se sami javljali da pomogu ovdašnjem Kliničkom centru tokom borbe sa Korona virusom i kroz opremu i na druge načine donirali oko 1,37 miliona evra. Opširnije ovde: Sazdanović: Naši rezultati u borbi portiv Korone bolji od svetskih – Zahvalnost za donacije od 1,37 miliona evra.

Na mestu kuće u Karađorđevoj ulici, u kojoj je tokom službovanja u Kragujevcu stanovao poznati srpski pisac i slikar Đura Jakšić, završena je izgradnja replike i kroz nekoliko dana biće otvorena za posetioce. Pitali smo vas kako vam se dopada takozvana Kuća Đure Jakšića? Mišljenja su podeljena i daleko prednjače oni koji konstatuju da replika "veze nema" s originalom, dok ima i onih kojima je sve bolje od stare ruševine. Neki od vas dotakli su se i teme vrednosti investicije. Opširnije ovde: ANKETA o Kući Đure Jakšića: "Veze nema" s originalom ili je sve bolje od ruševine?

Vrtići u Kragujevcu, državni i privatni, od ponedeljka. 1. juna, će primati svu decu, odnosno i onu čija oba roditelja nemaju potvrde o random angažovanju, potvrdio je za InfoKG načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima, Nikola Ribarić. Dodaje da to do sada nije učnjeno jer se čekalo na preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Opširnije ovde: Vrtići u Kragujevcu od ponedeljka primaju svu decu: Zbog čega se do sada čekalo na tu odluku?

Sajam hortikulture otvoren je još danas do 20 časova na spoljašnjem prostoru Šumadija sajma u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje. Na manifestciji se predstavlja više od 50 individualnih, porodičnih proizvođača, ali i velikih firmi, uvoznika i distributera u oblasti hortikulture i srodnih delatnosti. Za sve posetioce su obezbeđeni sajamski popusti. Opširnije ovde: OTVOREN Sajam hortikulture na platou Šumadija sajma

U Kragujevcu i dalje nema novih registrovanih slučajeva zaraze virusom COVID-19, pokazuju poslednji podaci ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje. 

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.