InfoKG - 7 danaFoto: Kurir, Humanitarna fondacija Budi human, InfoKG, Univerzitet u Kragujevcu, Instagram/baannuadthai_masaza_kragujevac

InfoKG 7 dana: Ustreljena dva vuka u Trešnjevaku, pomozimo Nikoli Maliću, Ui donela duh Tajlanda u Kragujevac...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 29 01 2023

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Stanje i status kuće u Ulici Vojvode Putnika broj 4 koju je Crvenom krstu poklonila doktorka Desa Milosavljević Branković, ustreljena dva vuka u Trešnjevaku, pomozimo Nikoli Maliću da ode na transplantaciju bubrega u Belorusiju, grad poklonio državi 10 hektara zemlje, Mirjana Milenković nova direktorka Ustanove kulture “Koraci”, potpisivanje peticije "Pravda za Nikolinu", najtraženija zanimanja IT stručnjaci, zanatlije, građevinari, Republički zavod za statistiku objavio da je u našem gradu prosečna novembarska plata bila 74.254 dinara, Ćićanok Našpalić donela duh Tajlanda u Kragujevac, bračni par popio lek sa isteklim rokom koji im je dat u Kovid ambulanti, ovdašnji Univerzitet dodelio Svetosavske nagrade za životno delo dr Milošu Kovačeviću i za izuzetna postignuća dr Veljku Marinkoviću, grad raspisuje literarni konkurs Đurđevdanski venac za učenike osnovnih i srednjih škola...

U novembru prošle godine Kragujevačke novine bavile su se stanjem i statusom kuće u Ulici Vojvode Putnika broj 4 (preko puta kafane „Paligorić“) koju je Crvenom krstu Kragujevca poklonila doktorka Desa Milosavljević Branković, dečji lekar, i jedna od najvećih dobrotvorki i humanista Kragujevca u 20. veku. Doktorka je ugovor o poklonu potpisala 18. januara 1988. sa tradašnjim sekretarom Opštinske organizacije Crvenog krsta Ljiljanom Krstić, a jedna od klauzula bila je da Crveni krst počne da koristi kuću najkasnije tri meseca posle njene smrti. Opširnije ovde: Dragocenosti i vredne stvari dr Dese Milosavljević Branković: Gde su ZLATO, KRISTAL, DIJAMANTI? 

U selu Trešnjevak, na petnaestak kilometara od Kragujevca, u poslednjoj nedelji prošle godine ubijena su dva kapitalna vuka, piše Kurir. Odstrelili su ih iskusni lovci, Milan Sekulić i Branko Vasiljević 25. decembra. Opširnije ovde: USTRELJENA DVA VUKA u Trešnjevaku: Napravili veliku štetu stočarima.  

Kragujevčaninu, četrdesetogodišnjem Nikoli Maliću otkazuju bubrezi i hitno mu je potrebna transplantacija u Belorusiji, koja košta 100.000 evra. Porodica apeluje na sve ljude da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima ili pošalju poruku sadržine 1424 na broj 3030. Opširnije ovde: POMOZIMO NIKOLI: Za transplantaciju u Belorusiji potrebno mu je 100.000€.  

Na Šumadija sajmu tokom ove godine biće održano više od 30 različitih manifestacija. Pored tradicionalnih sajmova, ove godine su najavljeni i novi See Invest Expo i Sajam inovacija. Prva sajamska manifestacija koja će biti održana u ovoj godini je Sajam venčana i to od 10. do 12. februara. Opširnije ovde: Na Šumadija sajmu 30 manifestacija u 2023.

Grad Kragujevac je odlučio da državi pokloni parcelu od 10 hektara. Razlog je dolazak nemačke firme, odnosno zvanično realizacija investicionog projekta između države i nemačke firme "Progress Werk Oberkirch AG." prenosi Nova.rs. Opširnije ovde: Grad POKLONIO državi 10 hektara zemlje.

Nova direktorka Ustanove kulture “Koraci” je Mirjana Milenković. Naglašava da će nastaviti, ali i unaprediti misiju ustanove na čijem je čelu, a to je oživljavanje i podrška izdavaštva, ne samo u gradu, nego i u širem regionu. Opširnije ovde: Mirjana Milenković nova direktorka Ustanove kulture “Koraci”.

Onlajn peticiju “Pravda za Nikolinu”, koju su pokrenuli roditelji trinaestogodišnje devojčice, koja je preminula od posledica udesa kada ju je na pešačkom prelazu udario autmobili, do sada je potpisalo blizu 9.000 građana. Ovom peticijom, kako je saopšteno, apeluje se na sudstvo da počinioci teških krivičnih dela budu što pre sklonjeni sa ulica, kako bi iste te ulice bile bezbednije za sve druge učesnike u saobraćaju. Opširnije ovde: PRAVDA ZA NIKOLINU: Peticiju potpisalo blizu 9.000 građana

Neusklađenost ponude i tražnje za pojedinim zanimanjima, već godinama karakteriše tržište rada u Srbiji. Najtraženiji su kadrovi kojih najmanje ima: IT stručnjaci, zanatlije, građevinari, piše RTS. Poslodavci imaju problem - nude i dvostruko veće zarade samo da bi došli do radnika. Opširnije ovde: Evo ko najlakše dolazi do posla u Kragujevcu

Prosečna neto plata u Kragujevcu u novembru 2022. iznosila je 74.254 dinara, a to je manje za 4.000 dinara od republičkog proseka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Opširnije ovde: Statistika: Prosečna novembarska plata u Kragujevcu 74.254 dinara – Šta kaže novčanik?

Tradicionalna tajlandska masaža nije samo terapeutska veština, već je mnogo više od toga: isceliteljski sistem koji se praktikuje više od dve i po hiljade godina, monaška dugo usavršavana praksa i deo kulturne baštine ne samo drugog kontinenta, već i UNESCO-a. U naš grad taj duh je donela Ćićanok Našpalić sa Tajlanda koja već 13 godina živi u Kragujevcu i otvorila nam je vrata ka upoznavanju i spoznavanju lepote i zanosa Dalekog istoka. Opširnije ovde: Intervju: Ui donela duh Tajlanda u Kragujevac

Kragujevčanki D.J. i njenom suprugu ove nedelje je u kovid ambulanti potvrđen pozitivan rezultat na koronavirus, a prilikom pregleda dobili su Fajzerov lek “Paxlovid”, koji inače nije dostupan u apotekama, već se isključivo izdaje u kovid ambulantama, piše Nova.rs. Ovaj par popio je prvu dozu leka, a tek nakon toga primetili su da je na kutiji naznačen rok trajanja do novembra 2022. Prepisanu terapiju odmah su prekinuli. U kragujevačkoj Kovid ambulanti, za Nova.rs su istakli da nema mesta panici, jer je Fajzerov antivirusni lek “Paxlovid” od zvanične institucije dobio dozvolu za produženje roka za još šest meseci. Opširnije ovde: Bračni par iz Kragujevca popio lek sa isteklim rokom koji im je dat u Kovid ambulanti - Evo šta kažu nadležni. 

Na Svetosavskoj akademiji kragujevačkog Univerziteta dodeljena je Svetosavska nagrade za životno delo dr Milošu Kovačeviću, redovnom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta, a Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća dodeljena je dr Veljku Marinkoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Na svečanosti je 13 najboljih studenata sa fakulteta kragujevačkog Univerziteta dobilo stipendije. Opširnije ovde: Univerzitet u Kragujevcu: Milošu Kovačeviću i Veljku Marinkoviću Svetosavske nagrade, 13 studenata dobilo stipendije.    

Grad Kragujevac će raspisati literarni konkurs Đurđevdanski venac za učenike osnovnih i srednjih škola za 2023. Konkurs će biti otvoren od 1. do 28. februara na sledeće teme: Ulicama prestonog Kragujevca, Kragujevac – to sam ja i Kragujevac – duša s tragovima vremena koja prolaze njime. Autori najboljih radova biće nagrađeni novčanim nagradama, a komisija će odabirom najboljih radova proglasiti i dobitnika nagrade ovogodišnjeg konkursa “Đurđevdanski venac”, čiji će autor dobiti i posebnu nagradu – Statuetu Đurđevdanskog venca. Opširnije ovde: Đurđevdanski venac: Grad raspisuje literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.