InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: VATS lobektomija, lančani udes, “Kraguj vet pet”, Lidl, optužnice, kulinari, “pauk”…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 14 10 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: U Kliničkom centru urađena prva VATS anatomska resekcija pluća, kolektiv Prve tehničke škole pružio podršku direktoru, u stravičnim lančanim udesima poginuli sudija ovdašnjeg Apelacionog suda i njen suprug advokat, nova veterinarska ambulanta u našem gradu “Kraguj vet pet”, Ekonomski fakultet i novosadski “Paragraf Lex” uspostavili saradnju, za važne projekte 4,5 miliona iz gradske kase, otvoren Lidl, optužnice protiv šest lica zbog eksplozije u Medni, kragujevačkim kulinarima pehar i 14 medalja na 2. Gastro kupu Srbije, ambasador Kube posetio naš grad, "pauk" nepropisno parkiran, grad raskopan - širi se optička mreža, održan Sajam zdravlja…

U Kliničkom centru Kragujevac urađena je prva VATS anatomska resekcija pluća (VATS lobektomija), čime se ova zdravstvena ustanova svrstava u vodeće u oblasti grudne hirurgije u Srbiji. Opširnije ovde: U Kliničkom centru urađena prva VATS anatomska resekcija pluća.

Povodom hapšenja direktora Prve tehničke škole Nenada Andrića kolektiv ove obrazovne ustanove pružio mu je podršku i duboko je uveren da je reč o grubom nesporazumu. Pisanu podršku i poverenje direktoru dala su 103 zaposlena, navodi se u saopštenju kolektiva Prve tehničke škole. Opširnije ovde: Kolektiv Prve tehničke škole pružio podršku direktoru: "Razlog hapšenja grub nesporazum"

Sudija Apelacionog suda u Kragujevcu Suzana Vidanović i njen suprug advokat Mile Vidanović među poginulima su u dva lančana udesa koja su se dogodila na auto-putu Beograd-Niš. Opšrinije ovde: U stravičnim lančanim udesima poginuli sudija Apelacionog suda u Kragujevcu i njen suprug advokat.

U Kragujevcu je otvorena nova veterinarska ambulanta “Kraguj vet pet”, koja se nalazi u ulici Luja Pastera 12. Na ovom mestu, pored lečenja kućnih ljubimaca, u ponudi je i veliki izbor hrane i opreme za pse i mačke. U “Kraguj vet petu” obavljaju i pregled mesa na prisustvo trihinele. Opširnije ovde: KRAGUJ VET PET: Nova veterinarska ambulanta u Kragujevcu, sve za kućne ljubimce na jednom mestu.

Ekonomski fakultet kragujevačkog Univerziteta uspostavio je saradnju sa Privrednim društvom za pravno softversku izdavačku delatnost “Paragraf Lex” iz Novog Sada. Cilj saradnje je unapređivanje pravno-informatičkog znanja i ekonomskog istraživanja, organizovanje kurseva za rad u elektronskoj pravnoj bazi „Paragraf Lex”, kao i stručnih skupova i seminara. Opširnije ovde: Ekonomski fakultet i novosadski “Paragraf Lex” uspostavili saradnju.

Za finansiranje i sufinansiranje 29 programa/projekata udruženja od javnog interesa za grad iz budžeta lokalne samouprave biće izdvojeno 4,5 miliona dinara. Među njima su projekti "Kragujevac – međunarodni grad obrazovanja", "Mladi na selu kako ostati i opstati", „Svakog dana zdrava hrana“, „Zaštita dece od zloupotreba na internetu“, kao i priključivanje romske dece obrazovnom sistemu. Opširnije ovde: Za važne projekte 4,5 miliona iz gradske kase: Obrazovanje, zaštita dece od zloupotreba na internetu, mladi na selu...

Prodavnica Lidl otvorena je u Kragujevcu, a više od 1.000 građana čekalo je u redu da pazari u ovom marketu. Samo par minuta nakon otvaranja sveža piletina je bila razgrabljena, a vladala je velika pomama i za bananama. Opširnije ovde: Otvoren LIDL: Više od 1.000 Kragujevčana u redu, razgrabljena piletina, pomama za bananama.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je podnelo Višem sudu optužni predlog protiv dvojice profesionalnih vojnih lica na rukovodećim mestima i četvorice službenika zbog požara i eksplozije u Tehničko remontnom zavodu u kojoj su poginule četiri osobe 28. februara 2017. godine. Opširnije ovde: Optužnice protiv šest lica zbog eksplozije u Medni: Propusti, nesprovođenje mera bezbednosti.

Članovi HoReCa asocijacije Kragujevac osvojili su 14 medalja, sedam zlatnih, dve srebrne i pet bronzanih, dok je Stefanu Ristoviću pripao pehar za drugo mesto u izboru za najboljeg kuvara na drugom Gastro kupu Srbije u Novom Sadu. Opširnije ovde: Kragujevačkim kulinarima pehar i 14 medalja na 2. Gastro kupu Srbije.

Ambasador Kube, Nj.E. Gustav Trista del Todo, posetio je Kragujevac, između ostalog i izložbu o Če Gevari u Muzeju "21. oktobar" i sa predstavnicima grada razgovarao o mogućoj saradnji u oblasti kulture. Opširnije ovde: Ambasador Kube posetio Kragujevac, iznenađen saznanjem da je i Če bio ovde.

U ulici Srete Mladenovića u četvrtak jedan čitalac portala InfoKG uslikao je zanimljivu fotografiju. Naime, "pauk" vozilo je bez vozača zatečeno parkirano na trotoaru, a "zakačilo" je i zelenu površinu. Opšrinije ovde: "PAUK" NEPROPISNO PARKIRAN: Možete li da "dignete" sami sebe?

U Kragujevcu su u toku radovi na širenju optičke mreže, zbog čega je u gradu za sada raskopano desetak ulica, a u naredom periodu biće još pet. Naručioci radova su kompanije “Huawei” i “Telekom Srbija”, a izvođači firme “Telefon” iz Kragujevca i “Telnet 036” iz Kraljeva. U Gradskoj upravi kažu da će ovi radovi biti okončani do kraja decembra, kao i da su izvođači dužni da raskopane ulice vrate u prvobitno stanje. Opširnije ovde: Kragujevac raskopan, širi se optička mreža.

Sajam zdravlja, treći po redu, održan je na kragujevačkom sajmištu. Na manifestaciji se predstavilo više od 50 izlagača, a reč je o zdravstvenim ustanovama, klinikama, laboratorijama, farmaceutskim kućama. Opšrinije ovde: Sajam zdravlja: Besplatni pregledi i analize na Šumadija sajmu.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.