InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Veliki školski čas, trgovci, RSG, Šljivić, garaža, nepoverenje, Fiat, skeneri, vrtići, Huawei...

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 27 10 2019

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Gost iz Kozarske Dubice preminuo pred početak Komemorativne akademije u Prvoj gimnaziji, Veliki školski čas, problemi sa kojima se susreću zaposleni u trgovinskoj delatnosti, RSG proslavio 13. rođendan i promovisao novi sajt, Kragujevčanin Ljubiša Šljivić biciklom osvojio krajnji sever Evrope, startovale pripreme za izgradnju javne garaže iza “Srca”, GAS uz pomoć Mađara uvodi inteligentan sistem saobraćaja u našem gradu, putari na raport svake nedelje kod ministarke Mihajlović zbog kašnjenja u izgradnji puta Kragujevac–Batočina, Gradska vlast na čelu sa Nikolićem ima najmanje poverenje građana u grupi od 11 opština i gradova u Srbiji, "Fiat" povukao strateški potez koji će se odraziti i na kragujevačku fabriku, ne rade skeneri u Kliničkom centru, dvostruki aršini u vrtićima, “Huawei” oprema stigla u naš grad...

Zamenik načelnika Kozarske Dubice, Mile Zlojutro, preminuo je u nedelju pred početak Komemorativne akademije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, pa je zbog toga manifestacija bila odložena za ponedeljak. Opširnije ovde: Gost iz Kozarske Dubice PREMINUO pred početak Komemorativne akademije u Prvoj gimnaziji i Komemorativna akademija u Prvoj gimnaziji: Stvaramo budućnost sa sećanjima na one koji nisu stigli da napišu svoju priču

Veliki školski čas održan je kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama, u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana. Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema “Pouke iz šume” autora Aleksandra Šurbatovića. Opširnije ovde: VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Sećanje na streljane u Šumaricama.

Produženo radno vreme, neadekvatna preraspodela posla, dva slobodna dana mesečno i godišnji odmor u trajanju od deset dana, niske i neredovne isplate zarada samo su neki od problema sa kojima se susreću zaposleni u trgovinskoj delatnosti, rečeno je na trećem redovnom zasedanju Socijalno–ekonomskog saveta grada Kragujevca. Iako su kazne za navedeno visoke, problem je što zaposleni ne žele da govore javno, pa inspektori nemaju osnova za sprovođenje mera prema poslodavcima. Opširnije ovde: Zaposleni u trgovini rade produženo, imaju dva slobodna dana mesečno, niske i neredovne plate.

Radio Stari grad, ubedljivo najslušanija radio stanica u Kragujevcu, obeležio je 13 godina postojanja, sa udelom u slušanosti koji se iz godine u godinu povećava. Tim povodom, RSG tim je odlučio da svoje verne slušaoce obraduje novim sajtom rsg.rs. Opširnije ovde: RSG proslavio 13. rođendan i promovisao NOVI SAJT.

Kragujevčanin Ljubiša Šljivić prvi je Srbin koji je biciklom osvojio Severni pol, tačnije najseverniju tačku Evrope, Nordkap, piše RTS. Cilj mu je bio prikupljanje sredstava za kupovinu slušnog aparata za dečaka iz Beograda. Opširnije ovde: Kragujevčanin Ljubiša Šljivić biciklom osvojio krajnji sever Evrope.

U toku su pripremni radovi na izgradnji javne garaže na parkiralištu u ulici Kneza Miloša, odnosno iza “Srca”. Reč je o višespratnoj garaži sa oko 200 parking mesta. Radove, čija je vrednost oko 360 miliona dinara, a koji bi trebalo da budu okončani u avgustu sledeće godine, finansira Javno komunalno preduzeće “Šumadija” iz sredstava dugoročnog kredita. Opširnije ovde: Startovale pripreme za izgradnju JAVNE GARAŽE iza “Srca”.

Gradska agencija za saobraćaj potpisala je memorandum o saradnji sa mađarskom Nacionalnom službom za naplatu putarina i na taj način su otpočeti pregovori o primeni inteligentnih sistema saobraćaja u Kragujevcu. Iz Gradske agencije za saobraćaj poručuju da saradnja uključuje kontrolu vozila koja ulaze u grad, postavljanje pametnih rešenja za parkiranje, inteligentne bezbednosti u saobraćaju i putničke informacione sisteme koji se odnose na javni prevoz. Opširnije ovde: GAS uz pomoć Mađara uvodi inteligentan sistem saobraćaja u Kragujevcu

Očekujem da radovi na deonici puta Kragujvac – Batočina, u dužini od pet kilometara, budu završeni do kraja marta 2020. To je rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović na sastanku sa učesnicima ovog projekta, koji je organizovala zbog nezadovoljstva efikasnošću radova. Najavila je da će zbog toga sastanci ubuduće biti održavani svake sedmice i da će na njima biti proveravan napredak. Opširnije ovde: Putari na raport svake nedelje kod ministarke Mihajlović zbog kašnjenja u izgradnji puta Kragujevac–Batočina.

Kragujevčani imaju najmanje poverenja u organe lokalne vlasti i samog gradonačelnika Radomir Nikolića u grupi od 11 gradova i opština u Srbiji. To pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je sproveo CESID u okviru programa Swiss PRO, uz podršku Vlade Švajcarske. Na ovom uzorku, najbolji rezultat ostvario je predsednik opštine Rača, a od kragujevačkih čelnika mnogo bolje se, po poverenju, kotiraju i organi vlasti u Malom Zvorniku, Ubu, Mionici, Lapovu, Topoli... Opširnije ovde: Gradska vlast na čelu sa Nikolićem ima najmanje poverenje građana u grupi od 11 opština i gradova u Srbiji.

Kompanija “Fiat” planira uvođenje 13 novih ili osveženih modela od kojih će 10 biti isključivo na struju, a analitičari smatraju da će to uticati i na izbor novog modela ili modifikaciju već postojećeg koji se proizvodi u Kragujevcu, piše RTS. Opširnije ovde: "Fiat" povukao strateški potez koji će se odraziti i na fabriku u Kragujevcu.

U kragujevačkom Kliničkom centru nijedan od dva skenera za dijagnostiku ne radi već petnaestak dana, pa se zbog toga hospitalizovani pacijenti kojima je potrebna preciznija dijagnostika upućuju u opšte bolnice u Kraljevu i Čačku. To je potvrdio za InfoKG , v.d. direktora kragujevačkog Kliničkog centra, Predrag Sazdanović. Naglašava da će jedan skener biti u funkciji za desetak dana, a drugi oko 10. novembra. Opširnije ovde: NE RADE skeneri u Kliničkom centru, pacijente šalju u Kraljevo i Čačak.

Roditelji mališana koji idu u pojedine vrtiće koji pripadaju predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad nezadovoljni su što je odnedavno onemogućeno deljenje pozivnica za rođendan, dok su deca svakodnvno "bombardovana" flajerima komercijalnog sadržaja za razne klubove, školice i slično. Nezadovoljstvo koje je spona između gore navedeog proističe iz obrazloženja vrtića zbog čega rođendanske pozivnice više nisu dobrodošle. Opširnije ovde: Dvostruki aršini: Rođendanske pozivnice u vrtićima zabranili, a flajerima za privatne školice "bombarduju" decu svaki dan.

“Huawei” opreme, vrednosti dva miliona dolara, koju je Narodna Republika Kina donirala za potrebe Gradskog data centra, stigla je u Kragujevac, potvrdio je za InfoKG član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad”, Danilo Savić. Naglašava da je u toku instaliranje opreme i da će Gradski data centar do polovine novembra biti pušten u rad. Opširnije ovde: “Huawei” oprema stigla u Kragujevac, Gradski data centar pušta se u rad sredinom novembra.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.