InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Zatvor, prvaci, svastika, trafostanica, Sajam poljoprivrede, Nikolić…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 09 09 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Izgradnja novog zatvora početkom 2019., počela nova školska godina, Kragujevac u znaku Vespe, gradski prevoz u novom ruhu, loša kupališna sezona na otvorenim bazenima, rasprava na sednici Skupštine grada, otvorena fiskulturna sala u OŠ "Živadinka Divac", izgradnjom trafostanice stiže struja za "Siemens" i “Mind park”, u renoviranim kuhinjama "Bambija" i "Kolibrija" do 5.000 obroka dnevno, u Fiatu do kraja godine još 45 radnih dana, obeleženo 20 godina rada Doma zdravlja, završava se 15. Šumadijski sajam poljoprivrede, Nikolić: Kragujevac veliko gradilište - 2019. potpuno novi izgled grada, “Otvorena vrata” novog vrtića “Akvica” - omogućen upis dece uz subvencije grada…

Izgradnja novog zatvora u Kragujevcu planirana je za početak 2019. godine. Novi zatvor, površine 20.000 kvadratnih metara, nalaziće se u neposrednoj blizini postojećeg, u  Petorvcu. Vrednost investicije je oko 22 miliona evra. Opširnije ovde: Izgradnja novog ZATVORA početkom 2019. 

Nova školska godina zvanično je počela ove nedelje, a u Kragujevcu ju školske klupe po prvi put selo oko 1.600 mališana, pokazuju podaci ovdašnje Školske uprave. Opširnije ovde: NOVA ŠKOLSKA GODINA: U Kragujevcu 1.600 đaka prvaka, a među njima i mala Nina.

Druženje vozača i ljubitelja Vespe, pod nazivom "Vespa matine Kragujevac 2018", održano je u našem gradu. Manifestacija je okupila oko 70 Vespi, raznih generacija i modela, iz Beograda, Vršca, Niša, Kruševca, Jagodine, Vrnjačke banje, Aleksandrovca, Stare Pazove, Čačka… Opširnije ovde: Kragujevac u znaku VESPE.

Javni gradski i prigradski prevoz u Kragujevcu startovao je sa "zimskim" redom vožnje, ali i sa brojnim novinama koje će značajno da unaprede uslugu koju GAS pruža putnicima. Nove linije, više polazaka, internet, zvučne i vizuelne najave stanica samo su neke od njih. Opširnije ovde: Gradski prevoz u novom ruhu: Više polazaka, kamere, internet, displeji i zvučnici.

Otvorene bazene u Kragujevcu tokom kupališne sezone posetilo je oko 30.000 Kragujevčana, što je za 40.000 manje u odnosu na prošlu godinu, poručuju iz Ustanove za sport i fizičku kulturu “Park”. Opširnije ovde: LOŠA KUPALIŠNA SEZONA: Otvorene bazene posetilo tek 30.000 Kragujevčana.

Snežana Ćirković, diplomirani ekonomista iz Kraljeva odlukom skupštinske većine postavljena je za direktora Javnog stambenog preduzeća Kragujevac, gde je do sada bila vršilac dužnosti te funkcije. Ovo imenovanje je izazvalo burne reakcije u skupštinskoj sali, pa se na konto prigovora o rodbinskom postavljenu došlo i do toga da je reč o gradonačelnikovog svastici. Opširnije o ovoj i ostalim odlukama donetim na poslednjoj sednici Skupštine grada pročitajte ovde: Rasprava oko nove direktorke JSP: Gradonačelnikova SVASTIKA?, Rad na usaglašavanju Statuta grada sa izmenjenim zakonom: Koje novine donosi? i SG: Likvidacijom Gradske stambene agencije budžet bogatiji za MILIONE.

U prisustvu ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, OŠ “Živadnika Divac“ predata je na upotrebu fiskulturna sala površine 1200 kvadratnih metara, čiju je izgradnju sa 130 miliona dinara finansirao grad Kragujevac. Tom prilikom najavljeni su rekonstrukcija stadiona "Čika Dača" i renoviranje krova Hale “Jezero“, kao i njeno kompletno opremanje. Opširnije ovde: Otvorena fiskulturna sala u OŠ "Živadinka Divac", Udovičić najavio renoviranje "Čika Dače" i hale "Jezero".

U industrijskoj zoni Sobovica privodi se kraju izgradnja velike trafostanice koja će električnom energijom snabdevati nemačku kompaniju "Siemens" i industrijski kompleks “Mind park”, koji gradi kragujevačka kompanija "Milanović Industries Group". U gradnju je uloženo 260 miliona dinara, a tu investiciju zbog strateškog značaja realizuju država, lokalna samouprava i "Elektroprivreda Srbije". Opširnije ovde: Izgradnjom trafostanice stiže struja za "Siemens" i “Mind park”, korist i za okolna sela.

Za realizaciju određenih mera demografske politike Kragujevac je od resornog ministarstva dobio 32 miliona dinara, bespovratno, a deo novca uložen je u opremanje kihinja vrtića "Bambi" i "Kolibri", koje će imati kapacitet pripremanja 5000 obroka dnevno. U okviru jučerašnje posete našem gradu, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, obišla je radove koji se izvode u vrtiću “Bambi“. Opširnije ovde: U renoviranim kuhinjama "Bambija" i "Kolibrija" do 5.000 obroka dnevno, radove obišla Đukić Dejanović.

U kompaniji „FCA Srbija“ do kraja godine biće još oko 45 radnih dana, s obzirom na to da se proizvodnja usklađuje sa porudžbinama dilerskih kuća, piše list Danas. Zbog toga Sindikat i zaposleni u kragujevačkoj fabrici traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić traže informaciju o tome šta država preduzima kad je ugovor sa Fiatom u pitanju. Opširnije ovde: U Fiatu do kraja godine još 45 radnih dana.

Svečanom akademijom Dom zdravlja Kragujevac obeležio je 20 godina rada. Primarna zdravstvena zaštita formirana je kao poseban funkcionalni oblik 1966. godine u okviru Medicinskog centra, a Dom zdravlja osnovan je 9. septembra 1998., odlukom Vlade Republike Srbije. Opširnije ovde: Obeleženo 20 godina rada Doma zdravlja, najavljene brojne novine.

Šumadijski sajam poljoprivrede, 15. po redu, zvanično će biti okončan danas na kragujevačkom sajmištu. Opširnije ovde: Otvoren 15. Šumadijski sajam poljoprivrede.

Kragujevac polako postaje veliko gradilište i očekivanja su da će 2019. godine naš grad potpuno promeniti izgled, izjavio je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić. Opširnije ovde: Nikolić: Kragujevac veliko gradilište, 2019. potpuno novi izgled grada.

Privatna predškolska ustanova “Akvica” na Aerodromu, verifikovana od strane Ministarstva prosvete, povodom upisa dece organizovaće “Otvorena vrata” od 12. do 14. septembra u periodu od 15 do 20 časova. Iz “Akvice” pozivaju sve roditelje da zajedno sa decom posete ovaj vrtić i upoznaju se sa planom i programom rada, vaspitačima i ambijentom. U “Akvici” je omogućen upis dece uz subvencije grada. Opširnije ovde: “Otvorena vrata” novog vrtića “Akvica”: Omogućen upis dece uz subvencije grada.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.