Info

InfoKG sa načelnikom PU Momčilom Krsmanovićem: "Kragujevac je bezbedan grad"

Autor: Jovana Mladenović
10:31 | Petak, 14 04 2017

Za portal InfoKG prvi čovek kragujevačke policije, Momčilo Krsmanović, priča o stanju bezbednosti u gradu, najfrekventnijim krivičnim delima i kako do njih dolazi, narkoticima, da li su sređeni problemi sa tučama i pucnjavama, kakvo je stanje sa saobraćajem, na šta se građani žale...

Stanje bezbednosti na području koje pokriva PU Kragujevac povoljnije je nego u ranijem periodu, smanjen je broj krivičnih dela iz oblasti opšteg i imovinskog kriminala, a povećan broj otkrivenih dela iz oblasti privrednog kriminala. Takođe, povećan je procenat rasvetljavanja krivičnih dela. Organizovan kriminal nije poznat, a mada putevi droge prolaze kroz naš grad, ona se ovde slabo zadržava. Problemi koji su potresali javnost u prethodnom periodu, poput tuča i pucnjava, rešeni su i generalno gledano, Kragujevac je bezbedan grad, ocenjuje u razgovoru za InfoKG načelnik PU Kragujevac, Momčilo Krsmanović.

Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, gde se u odnosu na 2015. godinu u minuloj beleži smanjenje. U 2016. godini evidentirano je 2.348, a u 2015. godini 2.363 krivičnih dela. Procenat rasvetljavanja je povećan, u 2016. iznosio je 59,55 odsto, a u 2015. godini 57,73 odsto.

Pojačanim aktivnostima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu otkrivena su 123 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala više nego u 2015. Tako je u 2016. godini otkriveno 501 krivično delo, a u 2015. godini 378. Prema rečima načelnika Krsmanovića, problem sa privrednim kriminalom je i taj što se on slabo prijavljuje.

Sva teža krivična dela su rasvetljena. Izvršeno je 121 razbojništvo, manje nego prethodne godine kada je zabeleženo 128. Od tog broja 119 je sa nepoznatim izvršiocem, a procenat rasvetljavanja ovih krivičnih dela iznosi 63,87 odsto.

Kada su u pitanju najzastupljenija krivična dela, govorimo o deliktima protiv imovine, teškim krađama i krađama. U 2016. godini izvršene su 472 teške krađe i 479 krađa, što je smanjenje broja ovih krivičnih dela u odnosu na 2015. godinu kada je počinjeno 488 teških krađa i 495 krađa. "Stalno apelujemo na građane i trudimo se da kod njih probudimo svest da više obrate pažnju, naročito kada napuste svoje kuće ili stanove, da ih obezbede na adekvatan način. Na meti razbojnika su pomoćni objekti, vikendice. Takođe je neophodno i da obezbede svoja motorna vozila, imajući u vidu da se veliki broj krađa izvrši iz nezaključanih vozila", kaže Krsmanović.

Upravo ova krivična dela, koja su najzastupljenija, i jesu u fokusu rada ovdašnje PU. Akcenat je i na suzbijanju proizvodnje i krijumčarenja droga. Nema evidencije da u Kragujevcu ima kriminalnih grupa koje se organizovano bave trgovinom narkoticima, kaže naš sagovornik. "Kragujevac je po geografskom položaju tranzitan, tu je autoput, prolazi se za Ibarsku magistralu. Ipak, više je tranzita nego što se droga zadržava u našem gradu", objašnjava Krsmanović. Na ulicama su uglavnom jeftine droge poput marihuane. Policijski službenici presekli su više krijumčarskih kanala za distribuciju opojnih droga, a otkrivene su i tri laboratorije za proizvodnju marihuane, kao i sedam zasada kanabisa. U 2016. godini zaplenjeno je 509 kilograma droge i 422 tablete sa liste psihoaktivnih supstanci, pokazuje statistika.

Pripadnici kragujevačke PU kolegama iz drugih gradova i opština od velike su pomoći kada se zajedničkim snagama bore protiv ovog problema, a načelnik je zadovoljan učinkom svojih ljudi u ovakvim akcijama.

Stanje u oblasti javnog reda i mira je takođe povoljno, ocenjuje prvi čovek kragujevačke policije. Došlo je do smanjenja broja prekršaja za 10,68 odsto. Javnost je u proteklom periodu nekoliko puta bila "uzdrmana" događajima poput masovnih tuča i pucnjava, koje nisu baš specifične za naš grad da se dešavaju naočigled većeg broja ljudi, pa i u sred dana. "Slučajevi poput tuča i pucnjava na ulici rasvetljeni su, a počinioci su procesuirani. Bilo je problema nastalih iz sukoba u vezi obezbeđenja, ali su oni rešeni", kaže načelnik.

Pojačane kontrole noćnih klubova nešto su što i sami Kragujevčani zapažaju. Krsmanović kaže da se na tom polju radi i preventivno, ali i represivno i da PU ostavruje znatne rezultate.

Kada je reč o bezbednost saobraćaja, situacija je dosta povoljnija, broj saobraćajnih nezgoda je u opadanju. "Pojačane su kontrole, više je uniformisanih policajaca na ulicama, češće su kontrole brzine i vožnje u alkoholisanom stanju", objašnjava naš sagovornik.

Kada se Kragujevčani žale, komšije su prve na udaru, saznajemo iz razgovora, a ima i prigovora na intervencije policijskih službenika ili rokove u kojima se izdaju dokumenta. Većina prigovora usledi iz nepoznavanja toga šta su i kakve su nadležnosti policijskih službenika, kako oni u određenim situacijama smeju i trebaju propisno da deluju. Građani, kaže Krsmanović, traže i više policijskih službenika na lokalnu, u mesnim zajednicama, a takav cilj ima i PU.