InfoFoto: kragujevac.rs/arhiva

InfoKG saznaje: Ko nam peva za Đurđevdan?

Autor: Branko Vukašinović
15:32 | Utorak, 19 04 2016

U okviru obeležavanja Dana grada ove godine biće organizovani i Đurđevdanski koncerti na kojima će nastupiti simfonijski orkestar “FILUM-a” i grupa “Neverne bebe”.

To je u izjavi za portal InfoKG potvrdio član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti Boris Kovačević.

Koncert simfonijskog orkestra “FILUM-a” biće održan 6. maja od 20 časova, na Đačkom trgu, dok će “Neverne bebe” nastupiti na Trgu kod Krsta od 21 čas. Kragujevčani će biti u prilici da te večeri od 21 čas i 30 minuta uživaju u vatrometu.

Program obeležavanja Đurđevdana ove godine počinje 4. maja. Predškolska ustanova “Đurđevdan” će 4. i 5. maja od 16 časova u Pozorištu za decu organizovati Prve dečje igrarije “Deca su narod poseban”. U Centru za negovanje tradicionalne kulture ''Abrašević'' 4. maja od 18 časova biće organizovani „Đurđevdanski pesnički susreti“. U galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ od 4. do 9. maja biće otvorena izložba ilustracija iz knjige ''Vladari Srbije'' autora Boleta Miloradovića. Revija predstava u čast domaćeg pisca pod nazivom „Joakimovi dani“ biće održana od 4. do 9. maja od 20 časova u Knjaževsko srpskom teatru.

Izložba rukotvorina „Svet igre i mašte“ biće organizovana 5. i 6. maja u hotelu „Kragujevac“. Nastupi kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, „Đurđevdanski folklorni maraton“, biće održani 5. maja u 17 časova na Trgu kod Krsta. Planirana je i promocija četvrte sveske Atlasa narodnog graditeljstva Srbije 5. maja od 18 časova u Konaku kneza Mihaila. U Pozorštu za decu 5. maja od 20 časova biće održano i XIII Internacionalno takmičenje akordeonista „Zvezdane staze“.

Na Dan grada 6. maja, pored Đurđevdanskih koncerata, biće održana i Svečana sednica Skupštine grada u Staroj skupštini od 10 sati, na kojoj će biti uručene Godišnje nagrade grada Kragujevca za 2015. godinu. Gradska turistička organizacija će tradicionalno organizovati Đurđevdanski dečji karneval, a kostimirana karnevalska povorka prodefilovaće glavnim gradskim ulicama. U galeriji Narodnog muzeja 6. maja od 12 sati biće otvorena izložba slika i crteža Jelene Šalinić Terzić, dok će od 13 časova u Konaku kneza Mihaila Kragujevčani biti u prilici da pogledaju izložbu fotografija posvećenih uspomeni na ratove 1912 – 1920 „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“. U Velikom parku od 18 časova biće izvedena predstava ''Džepni porozišni bonton'', a nastupiće dečje muzičke i plesne grupe.

Obeležavanje Đurđevdana u Kragujevcu biće okončano koncertom pobednika XIII Internacionalnog takmičenja akordeonista „Zvezdane staze“, koji će biti održan 7. maja od 20 časova u Pozorištu za decu. Organizator takmičenja je Muzički centar ''Ad Libitum''.