InfoFoto: Šoping centar Kragujevac Plaza

InfoKG saznaje: PLAZA menja ime u BIG Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
12:21 | Subota, 17 07 2021

Nakon kupovine Plaze od strane izraelske kompanije CEE-BIG, Šoping centar Kragujevac Plaza promeniće naziv u BIG Kragujevac, saznaje portal InfoKG. Takođe, prema našim saznanjima, ima indicija da će se na parceli iznad Plaze, kroz aneks postojećeg objekta, dograditi retail park i tako proširiti kapacitet.

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencija odobrila je kompaniji CEE-BIG kupovinu domaćih firmi SEK i NEPI koje upravljaju tržnim centrima u Kragujevcu (Plaza) i Kruševcu. Ugovor o kupovini kompanija BIG Shopping centers potpisala je, podsetimo, polovinom juna. 

Prema saznanjima našeg portala, ima indicija da će se gradnjom retail parka na parceli iznad Plaze kroz aneks postojećeg objekta proširiti postojeći kapaciteti.

Kupovinom Plaze od strane BIG-a izraelski investitori se praktično ponovo vraćaju u Kragujevac. 

Podsetimo, izraelska kompanija Plaza centar otvorila je Plazu 2012. godine, u koju je uložila više od 50 miliona evra. Ovaj šoping mol kasnije je kupila Kompanija NEPI. Big Shopping Centers Israel rukovodi šoping centrima širom sveta.

Plaza Kragujevac se prostire na površini od 22.700 kvadratnih metara, sa 96 odsto popunjenih kapaciteta, dok Kruševac šoping park zauzima površinu od 8.700 kvadratnih metara sa 100 odsto popunjenih kapaciteta, kao i dodatno zemljište za buduće proširenje parka.

Ukupna kupoprodajna vrednost iznosi 61 milion eura, sa godišnjim neto operativnim prihodom od 4,5 miliona eura.

"BIG Grupa je danas vlasnik i operater četiri tržna centra u Vojvodini - BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG Pančevo i BIG Zrenjanin i tri tržna centra u Beogradu – BIG Fashion tržni centar, BIG Fashion park i BIG Rakovica. Preuzimanjem najnovija dva projekta jačamo svoju mrežu u centralnoj Srbiji", izjavio je Robert Yahav, izvršni direktor BIG Shopping centers Srbija.

BIG Grupa ima ukupno devet tržnih centara u Srbiji, kao i četiri projekta u kategorijama stambenog, poslovnog i logističkog prostora.