InfoFoto: Univerzitet u Kragujevcu

INFORMACIONE TEHNOLOGIJE novi studijski program na Univerzitetu u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Četvrtak, 10 10 2019

Univerzitet u Kragujevcu promovisao je novi studijski program master akademskih studija – Informacione tehnologije. Na novom programu, koji je akreditovan kao jednoipogodišnje master studije, mesta ima za 35 studenata, a nastava će se održavati na srpskom i engleskom jeziku. Konkurs za upis studenata na master akademske studije već je otvoren i traje do 18. oktobra. 

Master program Informacione tehnologije, kao deo interdisciplinarnih Master 4.0 programa, kreiran je u saradnji četiri fakulteta kragujevačkog Univerziteta i to: Fakulteta inženjerskih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka i Ekonomskog fakulteta. 

Informacione tehnologije su velika šansa za zapošlјavanje, napredovanje i razvoj mladih lјudi, one sve više prodiru u sve oblasti i studijski programi moraju da prate razvoj informacionih tehnologija. Fakulteti su i dalјe jedine institucije koje mogu da pruže znanja na nivou koji je potreban privredi, njihova suštinska prednost je ta što nude predavača koji je ekspert iz date oblasti. Uz to studentima će biti obezbeđen pristup realnim poslovnim problemima na obaveznim praksama u kompanijama i direktni kontakt sa vrhunskim stručnjacima iz industrije. Nov master program je koncipiran tako da obrađuje sledeće oblasti: Analiza podataka, Distribuirano računarstvo, Interaktivno računarstvo, Organizacija i upravlјanje projektima“, rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović.

Prema rečima rukovodioca studijskog programa, Bobana Stojanovića, ovaj studijski program je nastao u saradnji vodećih IT kompanija, države i obrazovnih institucija. Stojanović kaže da su među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa kroz stručne prakse, predavanja, mentorstvo master radova, Microsoft, Comtrade, Asseco, Logispin i mnoge druge. 

Od 35 slobodnih mesta za studente za novi studijski programa, 15 je budžetskih, 10 samofinasirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Univerzitet u Kragujevcu stipendirati po petoro studenata. 

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje najmanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB na studijskom programu iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, matematike, računarskih nauka, mašinskog inženjerstva, organizacionih nauka, informacionih tehnologija, biomedicinskog inženjerstva ili na nekom srodnom studijskom programu“, saopšteno je sa kragujevačkog Univerziteta.

Sve informacije o novom studijskom programu – Informacione tehnologije, kao i o konkursu, zainteresovani mogu pronaći na sajtu Univerziteta u Kragujevcu.