Info

Institut za javno zdravlje Kragujevac ponovo radi PCR analize

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Utorak, 11 08 2020

Institut za javno zdravlje Kragujevac od proteklog vikenda ponovo je počeo da radi analize uzoraka na Korona virus, s obzirom na to da je kroz donaciju dobio još jedan PCR aparata, a postojeći je nedavno servisiran. To je za InfoKG potvrdio direktor ove ustanove Dragan Vasiljević i rekao da se trenutno dnevno analizira do 180 uzoraka. Dodaje da će taj broj biti povećan, kada u Institut stigne i robot za automatsku pripremu uzoraka za analizu. 

Institut za javno zdravlje Kragujevac je zbog servisiranja jedinog PCR aparata 6. jula prekinuo da radi analizu uzoraka na Korona virus u COVID laboatoriji “Kraguj”, a svi brisevi su slati u beogradske laboratorije. U međuvremenu je ova ustanova iz donacije dobila još jedan PCR aparat, a postojeći je servisiran, pa je nastavljeno analiziranje uzoraka na virus COVID-19.

Od subote smo ponovo krenuli da radimo analizu uzoraka na Korona virus u našoj COVID laboratoriji “Kraguj” i to sada sa dva PCR aparata. Trenutno dnevno analiziramo do 180 uzoraka, pošto pripremu istih i dalje radimo ručno. Zbog toga za sada i dalje određeni broj uzoraka šaljemo na analizu u laboratoriju „Vatreno oko“ u Beogradu. To će se promeniti nadam se uskoro kada nam stigne robot za automatsku pripremu uzoraka za analizu, koji smo nabavili od sopstvenih sredstava. Tender za njegovu nabavku je završen, sada čekamo isporuku i onda ćemo sve uzorke uzete na područuju Šumadijskog okruga analizirati u našoj COVID laboratoriji “Kraguj””, izjavio je za InfoKG Draga Vasiljević. 

Objašnjava da to znači da kada ovaj robot stigne, Institut za javno zdravlje Kragujevac će dnevno moći da analizira gotovo 400 uzoraka na dnevnom nivou. 

Vasiljević najavljuje da će krajem ovog meseca ili početkom sledećeg Institut za javno zdravlje Kragujevac od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiti još jedan PCR aparati, ali i robota za automatsku ekstrakciju uzoraka. Dodaje i da je, pored toga, kragujevački Institut u pregovorima sa jednom stranom zemljom da kroz donaciju dobije još jedan PCR aparat.