Info

Intervju: IVICA MOMČILOVIĆ - Uprkos najavama kataklizme, Kragujevac stabilan i razvija se

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Utorak, 08 01 2019

"Kragujevac plovi mirnim i stabilnim kursom, građani mogu da budu spokojni", smatra Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca, sa kojim smo razgovarali o godini za nama i očekivanjima za 2019., naročito uzimajući u obzir činjenicu da Grad kreće sa otplatom kredita čije rate u zbiru iznose oko milijardu dinara. 

Kako ocenjujete stanje u gradu Kragujevcu u 2018. godini, kakav je bio životni standard Kragujevčana?

- Kratko rečeno, Kragujevac funkcioniše stabilno i razvija se. Ovako uopštena formulacija zaslužuje i objašnjenje, konkretizaciju.

Kragujevčani dobro znaju kroz šta je grad prošao u ne tako davnom periodu, doslednom primenom jednog koncepta upravljanja finansijama, koji je u potpunosti devastirao sektor komunalnih usluga, ugrozio funkcionisanje i drugih delatnosti od interesa za sugrađane –  obrazovanje, kulturu... Jednostavno, život u gradu postao je mora za sve. Ima i onih koji ovo zaboravljaju, ali i onih koji bi ovo da predstave kao sećanje na neka bolja vremena.

Danas, promišljenim i veštim upravljanjem i vođenjem finansija, pristupom u kojem gradski čelnici daju sve od sebe da Kragujevac bude opet poželjno mesto za život i rad, već smo u situaciji kada možemo da kažemo da uloženi trud,rad i energija počinju da daju rezultate.

Konsolidovan je rad komunalnih preduzeća, zahvatom koji objedinjuje pružanje usluga za građane u jedan entitet – Šumadija, dobijamo sinergetsko delovanje, za dobrobit svih , oporavljeno i zdravo poslovanje privrednih subjekata, koji posluju u skladu sa ciljevima zbog kojih su osnovani: čist grad, funkcionalna infrastruktura, smanjenje troškova u potrošnji energije (štedljivo osvetljenje), uređeno zelenilo, parkovi koji su privedeni funkciji (za najmlađe, ali i druge kategorije stanovništva). 

Od investicija, Kragujevac i kragujevčani su dobili fiskulturnu salu u OŠ “Živadinka Divac“ u Stanovu (sa kompletnim pristupnim uređenjem i igralištem uz nju), završen objekat za legat akademika Koke Jankovića, rekonstruisan objekat odeljenja škole u Trmbasu, izgradnju fiskulturne sale i dnevnog boravka za decu u školi u naselju Erdeč, pešački most u Bresničkom potoku, rekonstrukciju i dogradnju javne rasvete (ul. Dragoljuba Srejovića), infrastrukturni i drugi radovi u radnoj zoni Sobovica – Lužnice (kompanija Milanović i Simens) i još toga. Sve ovo je koštalo oko pola milijarde dinara. Uz sve pobrojano, Grad se pripremao za dalja ulaganja – izrada projekata za nove investicije (rekonstrukcija još devet škola, vrtića, objekata za pružanje zdravstvenih usluga, javne rasvete, rekonstrukcije fasada, dvorane Šumadija), za izgradnju ulica/saobraćajnica (22 projekta novih ulica i saobraćajnica je pripremljeno). Ovi projekti koštaju oko 130 miliona dinara. Za potrebe vodosnabdevanja, linije kanalizacije i održavanje puteva, plaćeno je oko 700 miliona dinara. Ovim sredstvima plaćeni su radovi i aktivnosti za regulisanje dostupnosti vode za piće u seoskim područjima (bunarska voda), vodovodne i kanalizacione linije.

Iz navedenog, možemo da zaključimo da Kragujevac, uprkos nekim najavama kataklizme, odlično funkcioniše.
    
Dolazak Milanovića i Simensa, nije samo razvojni input za Kragujevac, već ova investicija u potpunosti menja mapu grada i daje neverovatnu energiju njegovom razvoju – razvoju privrede, putne infrastukture, usmerenje na nove rezidencijalne prostore, unapređenje usluga i mnogo toga, a kao najvažnije novo zapošljvanje Kragujevčana.

Osnivanje DATA - centra u Kragujevcu, takođe daje značaj gradu i otvara nove mogućnosti razvoja i unapređenja IT industrije.

Jednostavno, možda je to nekome dosadno, ali Kragujevac plovi mirnim i stabilnim kursom, a gradski čelnici obezbeđuju građanima kao konzumentima optimalni nivo kvaliteta usluga, koji neprekidno unapređuju.

Kakva su očekivanja za 2019. godinu, kako će živeti Kragujevčani u periodu koji nam predstoji?

- U 2019. godini, planirani nivo investicija je više od 2 milijarde dinara. Tu su rekonstrukcije još tri škole, Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra, objekti Niskogradnje, parkinzi, pristupne staze u Erdogliji, saobraćajnica oko buduće Palate pravde u industrijskoj i radnoj zoni i novo povezivanje, saobraćajna infrastruktra koja treba da rastereti dosadašnju mrežu i umanji negativne efekte saobraćajnih gužvi koje se stvaraju u udarnim dnevnim terminima, javna garaža. 

Krećemo sa pripremnim radovima za izgradnju nove autobuske stanice za koju je grad već kupio zemljište na lokaciji bivšeg Zastavinog servisa. Obezbeđena su sredstva u iznosu od 15 miliona dinara za početak radova na uređenju prostora oko jezera Bubanj, koji će u završnoj fazi učiniti ovaj prostor pravom malom oazom za sve kragujevčane sa mnoštvom sportsko rekreativnih sadržaja.

Evidentno je da Grad ostvaruje i dobru saradnju sa Republikom. Do kraja 2020. godine biće završena Palata pravde, kreće se sa radovima na izgradnji stanova za zaposlene u službama bezbednosti, Kazneno popravni zavod (nova zgrada), Centar izvrsnosti, tako da Kragujevčani mogu da budu spokojni kada govorimo o komunalnim funkcijama i zadovoljenju potreba stanovništva. Lokalna samouprava u čijoj vlasti učestvuje i Socijalistička partija Srbije, uspešno savladava dnevne izazove, ali gleda i daleko u budućnost i projekcijom razvoja vodi grad Kragujevac.

U tekućoj godini počinje otplata kredita, čije rate u zbiru iznose oko milijardu dinara. Kako će se to odraziti na gradski budžet i sve što od njega zavisi?

- Ono što moram da još jednom ponovim zarad kragujevačke javnosti je da kredit nije došao kao hir aktuelnih gradski rukovodioca, već je on nastao kao neminovnost koja je usledila kao posledica ogromnih dospelih obaveza i jednog dela kreditnog zaduženja grada u perodu od 2008 godine. Podsetiću da se kredit ne dobija, već je on odobren od strane poslovnih banaka sa realno niskom kamatnom stopom, nakon jasne projekcije gradskih finasija u uveravanja da je monetarna politika koju aktuelna vladajuća struktura vodi odgovorna i u skladu sa realnim gradskim prihodima. Jasno je da lokalna samouprava uspostavljanjem dobre saradnje sa nacionalnim nivoom i Vladom Srbije omogućava Kragujevčanima da žive kvalitetnije, da ne budu taoci politika koje su sopstvenu državu slikale i opisivale kao okupacionu vlast. Danas toga nema više. Svi možemo da odahnemo i da se bavimo sobom i sopstvenim razvojem. Celokupna situacija je teška i u razvijenim zemljama sveta, pa tako i kod nas. Okolnosti da postoji vlast i u lokalu i na nacionalnom nivou koja je brižna prema građanima i da u potpunosti razume svoju ulogu i tako izvodi zadatke za svoje delovanje, oslobađa od nespokoja. Tako treba razmišljti i o kreditima koji zadužuju Grad. Oni su podignuti veoma racionalno, uz uslove koji su propisani i uz odobrenje Vlade - resornog ministarstva finansija, tako da udruženim delovanjem i jasnom podelom zadataka, sa najvažnijim ciljem – dobrobit Kragujevčana, nema prostora za strah.

Socijalistička partija Srbije sa ogromnim poverenjem prema koalicionim partnerima učestvuje u vlasti, a sami gradski oci veoma pažljivo i promišljeno upravljaju finansijama. NJihove namere su osvedočene periodom koji je iza nas. Grad je izbavljen iz kolapsa koji mu je bio gotovo neminovan.