Kragujevčani

Intervju - MARKO VUJNOVIĆ: 100 stajališta, "oko sokolovo", rekonstrukcija Tržnice, uređenje grobalja i druge aktuelne teme

Autor: Jovana Mladenović
08:35 | Utorak, 03 08 2021

Projekat 100 novih stajališta, rekonstrukcija Tržnice, uvođenje sistema "oko sokolovo", nedovoljno interesovanje Kragujevčana za korišćenje parking garaže, uređenje gradskih grobalja i radovi u toku neke su od tema o kojima smo razgovarali sa novim direktorom JKP Šumadija Markom Vujnovićem.

Projekat 100 novih stajališta

Projekat izgradnje 100 novih autobuskih stajališta poput "pilot" stajališta u ulici Nikole Pašića u ovom trenutku je obustavljen. Takva odluka doneta je početkom godine. To međutim, prema rečima direktora JKP Šumadija Marka Vujnovića, ne znači da Kragujevčani neće dobiti nova stajališta, ali znači da se projekat neće sprovesti u najavljivanom obimu i ne u ovoj godini. 

- Na tenderu za izvođača radova učešće je uzeo samo jedan ponuđač i to sa mnogostruko višom cenom od realne. To je bio signal da projekat treba ponovo sagledati, preispitati koliko i gde je potrebno novih stajališta, da li sva moaju da izgledaju poput "pilot" stajališta... Projekat će biti revidiran tokom naredne godine. 

Rekonstrukcija Gradske tržnice

Tokom rekontrukcije Gradske tržnice, koja je počela u maju 2020. godine, došlo je do više tekućih problema koji su uslovili prolongiranje roka završetka radova. Najveći od njih svakako je urušavanje dela zida Tržnice koje se dogodilo jula prošle godine. Novi rok za završetak radova nedavno je produžen za 125 dana (do kraja tekuće godine), a direktor Vujnović objašnjava da je ovog puta problem u fasadi. 

- Shvatam ovo kao veoma osetljivu temu, kao građanin Kragujevca i kao direktor JKP Šumadija. Svi moramo biti svesni da se tokom radova dešavaju nepredvidive stvari. Sada smo morali donekle da izmenimo projekat zbog fasade. Bilo je planirano da se skinu slojevi stare boje, zakrpe rupe i fasada dovede u prvobitno stanje bojenjem akrilnim bojama. Međutim, ustanovljeno je da fasada u stanju u kakvom je, to ne može da podnese i morali smo da izmenimo projekat, o čemu smo obavestili javnost, jer sve mora da bude transparentno, rokovi, troškovi... (za više detalja vidi LINK). Vraćanje prvobitnog izgleda Tržnice veoma je važno i zbog toga što ona pripada kompleksu Miloševog venca. Za sada je urađeno oko 75 odsto radova iako građanima možda ne izgleda tako. Mnogi od tih završenih poslova ne vide se spolja, kao što se, primera radi, vidi da su odrađene nadstrešnice. Prolongiranje završetka radova s druge tačke gledišta, o kojoj se malo govori u javnosti, dosta utiče i na poslovanje JKP Šumadija u smislu da već dugo nemamo prihode od same Tržnice. 

Modernizacija sistema naplate parkiranja i "Oko sokolovo"

Najave da će Kragujevac, poput glavnog grada, dobiti svoje "Oko sokolovo" uveliko su uzburkale ovdašnju javnost. Naš sagovornik svestan je da ovo neće biti popularna novina među Kragujevčanima i priznaje da je u Beogradu i sam bio obeležen ovim sistemom. Međutim, uveren je u to da će ovo biti višestruko korisno za Kragujevac. 

- To je fanstastičan sistem za Kragujevac. Rešiće problem mnogih parkirališta gde su najviše oštećeni građani sa stanarskim kartama. Takođe, uticaće na to da se spreči parkiranje na neobeleženim mestima. U toku je priprema softvera za rad u sistemu "Oko sokolovo", ali u ovom trenutku ne možemo da kažemo kada će početi da funkcioniše. U svakom slučaju, javnost će biti blagovremeno obaveštena. 

Deo značajnih novina i modernizacije u sektoru Parking servisa biće i izmena zoniranja, uglavnom u centru grada. Postavljaju se i "pametne" rampe na zatvorenim parkiralištima, nabavlja se oprema za kontrolu i naplatu parkiranja na posebnim parkiralištima, poput javljača, displeja, parkomata, vrši se uvezivanje softvera... 

U naselju Aerodrom u toku je uređenje 2307 parking mesta, a u rad će biti puštena istovremeno, kada sva budu za to spremna, a ne sukcesivno.

Nedovoljno interesovanje vozača za korišćenje javne garaže

Kragujevac je dobio prvu parking garažu decembra prošle godine. Od tada polemike i utisci korisnika različiti su. Među njima ima pritužbi da je garaža "tesna", da je teško parkirati i kretati se kroz nju. Kapacitet korišćenja iste nije onakakv kako se očekivalo. 

- Nisam zadovoljan koliko se parking garaža koristi. Čuo sam razne primedbe. Međutim, izgrađena je tačno onako kako propisuju standardi za ekološke garaže u gradskom jezgru od kojih ne smete odstupati. Jedan od razloga za to što je Kragujevčani slabo koriste je nepoznavanje načina funkcionisanja takve garaže. Tu su i navike naših sugrađana da parkiraju "na divlje", na neobeleženim mestima, da izbegavaju plaćanje. I u ovom segmentu će nam pomoći uvođenje sistema "Oko sokolovo" koje će, uslovno rečeno, disciplinovati vozače. Građani bi trebalo da imaju na umu i to da im je u parking garaži automobil potpuno bezbedan, natkriven, pokriven video nadzorom...

Uređenje gradskih grobalja i ostali radovi u toku

Kada je reč o aktuelnim projektima, pored redovnog održavanja grada, JKP Šumadija okrenulo se uređenju gradskig grobalja, gde su u fokusu Bozman, Palilulsko i Varoško groblje. To podrazumeva sanaciju i uređenje svih objekata poput kapela, pomoćnih zgrada, te ograda, a radovi neće zaobići ni ostala gradska groblja kojima ovo preduzeće rukovodi.

Vujnović ističe da su planovi preduzeća obimni, ali su sve veće i potrebe grada za komunalnim uslugama.

- Grad se sve više širi, u nekim situacijama ispostavi se da imamo nedostatak opreme i ljudi, naročito u sektoru Niskogradnje. To je posebno vidno kada dođe do nepredviđenih okolnosti poput nedavnih obilnih padavina, kada sve resurse preusmeravamo na probleme koji u tom trenutku nastanu, poput sanacije oštećenih ulica. 

Fokus u ulozi direktora

Novog direktora JKP Šumadija pitali smo kako je zadovoljan zatečenim stanjem u preduzeću i na šta će on u narednom periodu na toj funkciji staviti akcenat.

- Došao sam u veoma veliko preduzeće, sistem je dobro uspostavljen, sektori dobro sarađuju. Kao što sam već naveo, grad se širi velikom brzinom, sve je veći obuhvat naših poslova, svestan sam da ima dosta problema koje treba rešiti, delatnost je takva da stalno imamo nepredviđene okolnosti u kojima moramo da reagujemo, a tu su i projekti koji moraju da održe svoju dinamiku, rokove... Moj fokus će za početak biti na tome da identifikujem probleme i doprinesem boljoj organizaciji i funkcionisanju svakog zaposlenog na konkretnom radnom mestu. Primetio sam da imam vredne saradnike, dobro ćemo se sporazumevati, ali, naravno, uvek ima i prostora za poboljšanje svakog segmenta poslovanja i međuljudskih odnosa.