Info

Intervju: VEROLJUB STEVANOVIĆ - Mladi odlaze iz Kragujevca, temeljne promene ili još teži život

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 09 01 2019

"Sve oblasti života su u totalnom rasulu, mladi odlaze iz Kragujevca jer ne vide sebe u ovakvom ambijentu. Grad je postao palanka. Još uvek nije kasno za Kragujevac, ali potrebne su temeljne promene na čelu grada kako bi se ljudima vratila vera u bolje sutra", smatra Veroljub Stevanović sa kojim smo razgovarali o godini za nama i očekivanjima za 2019., naročito uzimajući u obzir činjenicu da Grad kreće sa otplatom kredita čije rate u zbiru iznose oko milijardu dinara. 

Kako ocenjujete stanje u gradu Kragujevcu u 2018. godini, kakav je bio životni standard Kragujevčana?

- Godina za nama nije donela nikakav boljitak Kragujevčanima. U svom maniru, gradska vlast nije radila ništa, a sve oblasti života su u totalnom rasulu. Na svakom koraku se oseća nezadovoljstvo građana, koji žive sve gore, ostaju bez radnih mesta ili su uplašeni da će ih izgubiti. Sa druge strane, gradska vlast tvrdi da je broj nezaposlenih manji. To svakako nije zbog novih investicija kojih nema, već zbog žalosne činjenice da ljudi odlaze u inostranstvo kako bi mogli da prehrane svoje porodice. Najveća nesreća je što sve više mladih odlazi iz Kragujevca, jer ne vide sebe u ovakvom ambijentu, gde nema nikakvih projekata, gde ni jedan sektor ne funkcioniše, gde se gase svi sadržaji koji jedan grad čine gradom, a nekadašnja prva srpska prestonica postaje palanka sa nezakrpljenim rupama, bez medija, sporta, kulturnih dešavanja, koju svi zaobilaze. Jedino što je očigledno i vidljivo je bahatost, bezobrazluk, neznanje i nedomaćinsko ponašanje onih koji već pune četiri godine vode Kragujevac.

Kakva su očekivanja za 2019. godinu, kako će živeti Kragujevčani u periodu koji nam predstoji?

- Ne možemo se nadati nekom boljitku, ukoliko ne dođe do temeljnih promena na čelu grada. Biće potrebno vremena da se sav nerad nadoknadi, ali nije nemoguće i još uvek nije kasno da se stane na put ovakvoj politici, a Kragujevac vrati na mesto koje je imao i koje mu po svemu pripada. Potrebno je reorganizovati komunalni sektor, gradu vratiti sportske i kulturne sadržaje, raspisati konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, vratiti ljudima veru u bolje sutra, što nije moguće sa trenutnim podelama snaga na čelu grada. Samo temeljne promene su rešenje da grad povrati svoj sjaj, u suprotnom možemo očekivati totalni kolaps i još teži život u godini pred nama.

U tekućoj godini počinje otplata kredita, čije rate u zbiru iznose oko milijardu dinara. Kako će se to odraziti na gradski budžet i sve što od njega zavisi?

- Zajedno za Šumadiju je na vreme upozoravala na nezakonitost zaduživanja grada iznosom od 20 miliona evra, ali nije bilo sluha za te dobronamerne savete. Sada, nažalost, svi mi snosimo posledice te loše odluke lokalne vlasti. Ukoliko, kao i do sada, Vlada Republike Srbije finansijski ne pomogne grad, možemo očekivati bankrot do maja 2019. Da vladajuća većima, na čelu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem nema nikakvu ideju i zananje, dokaz je i budžet za 2019. koji ne predviđa nikakave projekte, nema investicija, ako izuzmemo portirnicu i lift za haliu "Jezero", a mnogo je manje sredstava opredeljeno i za sve ostale oblasti života, sem za medije. Ipak, umesto da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, NIkolić sva predviđena sredsta četvrtu godinu za redom usmerava ka Radio Televiziji Kragujevac, čime krši Zakon, ali za to ne snosi nikakave posledice. 

Grad je u velikoj opasnosti i potrebna je hitna reakcija i promene na čelu grada, stvaranje klime da odgovorni za ovo stanje snose posledice svog nerada, jer ako se ovakvo stanje nastavi, možemo očekivati totalni kolaps u svakom pogledu.