Info

Ispaljeno rekordnih 220 protivgradnih raketa, poplavljene kuće, voda "ljuštila" puteve, požari od udara groma

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 24 06 2019

Nevreme koje je juče u popodnevnim satima zahvatilo područje Kragujevca najviše problema prouzrokovalo je u Grošnici, Ždraljici, Beloševcu, Ilićevu, Erdeču i Velikom Polju, gde su poplavljena dvorišta i stambeni objekti, a u ulicama koje nisu asfaltirane voda je odnela kameni materijal. Sektor za vanredne situacije primio je 170 poziva građana. Ispaljeno je rekordnih 220 protivgradnih raketa, tako da su mnoge stanice ostale bez istih. Iz lokalne samouprave najvljeno je da će se sa 400 miliona dinara sanirati kritične tačke putne infrastrukture, što su bila sredstva planirana za rekostrukciju kolovoza po celom gradu.

Ovi podaci izneti su sinoć u 21 sat, kada je, nakon nevremena, po hitnom postupku zasedao Štab za vanredne situacije grada Kragujevca. Sednici su prisustvovali i predstavnici mesnih zajednica koje su najugroženije. 

Sektor za vanredne situacije primio je 170 poziva građana. Sve raspoložive ekipe JKP „Šumadija“ i „Vodovoda", Vatrogasno – spasilačke jedinice i Uprave za vanredne situacije su odmah izašle na teren i postupale po prioritetima. 

Kao posledica udara groma izbilo je i nekoliko požara. 

Aktivirano je i klizište u neposrednoj blizini škole „Natalija Nana Nedeljković“ u Grošnici. 

Srećom, nijedan ljudski život nije bio ugrožen.

"Reke i potoci se nisu izlili, ali je najveći problem izazvala kišna kanalizacija, te strme i neasfaltirane ulice i to je nešto što nam se za mesec dana dešava već drugi put", rekao je komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Zbog toga je odlučeno da se 400 miliona dinara, opredeljenih za asfaltiranje i revitalizaciju puteva u celom gradu, preusmeri na rešavanje kritičnih tačaka u prigradskim naseljima koja su tokom juna imala najviše problema. Zakazan je hitan sastanak sa predstavnicima JP Urbanizam, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Preduzeća za puteve, kako bi inženjeri odmah krenuli sa projektovanjem tamo gde je potrebno proširenje kišne kanalizacije ili instaliranje nove, kao i tamo gde je potrebno hitno asfaltiranje, čim se za to steknu uslovi.

Prema podacima Radarskog centra Bešnjaja ispaljeno je čak 220 raketa. Grad će, prema rečima Radomira Nikolića, u saradnji sa Radarskim centrom Bešnjaja u najkraćem mogućem roku pripremiti tender za nabavku novih raketa, a u međuvremenu biće obavljena preraspodela raketa iz stanica koje juče nisu imale dejstva.

"Mi smo uradili sve što je moguće da modernizujemo taj sistem i za ovu godinu planiramo nabavku automatske stanice u LJubičevcu, sredstva su budžetirana i verujem da ćemo imati tu stanicu do kraja godine. U međuvremenu, u sradnji sa državom, zanovićemo i modernizovati sve protivgradne stanice na našoj teritoriji. S obzirom na to da je RHMZ izdao upozorenje na jake pljuskove do 27. juna JKP „Šumadija“ je naloženo da džakove sa peskom dostavi u sve mesne zajednice gde postoji potencijalna opasnost za ozbiljnije probleme", rekao je Nikolić.

Štab za vanredne situacije podseća sugrađane da se intervencija izbacivanja vode pumpama iz poplavljenih kuća prijavljuje na broj 193 ili Operativnog centra Sektora za vanredne situacije na broj 1985. Šteta od nevremena prijavljuje se u mesnoj zajednici ili popunjavanjem obrasca koji se preuzima na kružnom šaletru u Gradskoj upravi.