InfoFoto: Privatna arhiva/Kurir

ISPOVEST bivše osuđenice iz Kragujevca: "Imam 5 zanata u rukama, a niko neće da me zaposli jer sam BILA U ZATVORU!"

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 07 03 2023

“Već pet godina otkako sam izašla iz zatvora niko neće da me zaposli, diskriminisana sam jer sam osuđivano lice, a u rukama imam pet zanata, od toga sam u zatvoru izučila četiri”, kaže u izjavi za Kurir Sneža Ognjanović (46) iz Kragujevca, koja je odslužila 10 godina robije za više krivičnih dela, među kojima i dilovanje droge, a iz zatvora je izašla 2018.

“U zatvoru sam bila punu deceniju, a kad sam pre pet godina izašla, plašila sam se kako će mi život izgledati. Morala sam da učim čak i one najprostije stvari - da koristim bankomat, kako da izmerim voće u marketu... Sve vreme sam tražila posao, ali nisam uspela da ga dobijem. Bila sam deskriminisana”.

“Pre pandemije korone uspela sam da otvorim salon. Naučila sam da radim japansko iscrtavanje obrva i puder-obrve, ali sam ga zbog kovida zatvorila. Nisam mogla da opstanem” kaže Ognjanovićeva i dodaje:

“Ljude koje sam nekada poznavala, koji su bili na dobrim radnim mestima, više ne rade, nemam koga da pitam za pomoć, sva vrata su mi zatvorena iako imam radnog iskustva, jer sam i u zatvoru radila. U Zabeli sam, na primer, radila poljoprivredu, u bašti ženskog zatvora isto, onda krojačke poslove, pravila nakit, nameštaj... Sada mi ništa od toga ne vredi jer niko nema poverenja u mene”.

Navodi da, iako je sada slobodna žena, niko neće da joj da posao, a nema ni rešeno stambeno pitanje.

“Živim u oronuloj kući u kojoj je živela moja majka. Kada god odem na razgovor za posao, pitaju me da li sam osuđivana. Kada kažem da jesam, kratko kažu: "Ne primamo osuđivana lica." I tako već pet godina... Ljudi koji me poznaju ne gledaju me drugačije, ali osećam degradaciju kod onih koji za to tek prvi put čuju. Ništa mi ne kažu, ali po pogledu i ponašanju osetim” jada se Ognjanovićeva.

Izvor: Kurir