InfoFoto: Pexels.com - Ilustracija

Ispovesti Kragujevčanki koje su pretrpele nasilje na poslu: Dobacivanja, uhođenja, fizički nasrtaji...

Autor: InfoKG
08:00 | Petak, 17 03 2023

Dobacivanja, uhođenja, fizički nasrtaji, pa i nedozovljeni dodiri, samo su neki od vidova nasilja koje pojedine Kragujevčanke proživljavaju na svom radnom mestu od strane mušterija, a ponekad i poslodavca. O tome su posvedočile sagovornice portala InfoKG, koju su želele da ostanu anonimne.

Neretko žene zaposlene u uslužnim delatnostima trpe različite vidove nasilja, najčešće psihička i verbalna na svom radnom mestu od strane mušterija. Postavlja se pitanje na koji način se tome može stati na put i koja su efikasna rešenja i načini reagovanja u tim situacijama.

Sagovornice portala InfoKG govorile su o svojim negativnim iskustvima na svom poslu.

U neprijatnim situacijama često se nalaze radnice u ugostiteljskim objektima. Jedna od sagovornica ističe da je imala puno neprijatnih situacija, od vraćanja narudžbine, preko flertovanja, do fizičkih nasrtaja. 

"Dobacivanja su gotovo svakodnevna i uglavnom“, kako kaže, ,,moje koleginice i ja nemamo reakciju na to, prosto smo se navikle i počele da to prihvatamo kao svakodnevicu. Međutim, dešavalo se da mušterije u alkoholisanom stanju i fizički nasrnu u vidu nedozvoljenih dodira i to često posmatraju kao sastavni deo našeg posla. Mogu i ja da budem drska, jer moram prvo da zaštitim sebe“, kaže naša sagovornica i ističe da se svaka ljubaznost koja je na radnom mestu obavezna, tumači se kao flert.

Druga sagovornica, ističe, da je imala neugodnih situacija, da je skoro pa bila uhođena od strane mušterije koji nije napuštao lokal do kraja njenog radnog vremena i uvek imao nedolične komentare, kad bi puno gostiju bilo tu, da bi ostali imali svest da ona pripada njemu. Kada je situacija izmakla kontroli, kako kaže, rešila je to na svoj način, van posla i istražnih organa.

U vrlo nepovoljnom položaju jesu i žene koje voze taksi vozila. Osim što imaju problema sa mušterijama u alkoholisanom stanju, naša sagovornica kaže da su česte i prevare, duge vožnje za  koje mušterije na kraju vožnje nemaju novca i ulaze u raspravu. Kako je ženskih vožača manje, samim tim je povećano i njihovo raznorazno maltretiranje.

Kako kaže naša sagovornica, ona nije u stanju da reaguje u takvim situacijama, jer se oseća slabo i nezaštićeno i plaši se za svoju bezbednost, zato gleda da izbegne situacije koje joj na bilo koji način izgledaju nebezbedno.

"Kao dečiji animator imala sam nekoliko neprijatnih situacija, gde su roditelji dece bili neprijatni, imali nedolične komentare, nabacivanja... Kada radimo na slavljima, iako je naš zadatak da animiramo i zabavimo decu, gosti nekako našu ulogu shvate kao takvu da treba međusobno da se zabavimo, što vređa našu ličnost i zanimanje i bude zaista degutantno i degradirajuće“, kaže naša sagovornica i navodi da je najbitnije, kako bi se došlo do rešenja, podizanje svesti o međusobnom uvažavanju, kako mušterije prema prodavcu, tako i obrnuto.