InfoFoto: Arhiva

Ispraćaj Nikolića, pa finansijska injekcija od Vlade?

Autor: Branko Vukašinović
13:10 | Petak, 17 11 2017

Finansijsku pomoć od Vlade Srbije za rešavanje problema prezaduženosti grad Kragujevac bi trebalo da dobije tek nakon smene gradonačelnika Radomira Nikolića, nezvanično saznaje portal InfoKG. 

Izgleda da se scenario od pre tri godine ponavlja, zato što je Kragujevac pomoć od Vlade dobio odlaskom Veroljuba Stevanovića sa mesta gradonačelnika i dolaskom Radomira Nikolića. Tada je bila sporna komunikacija Stevanovića sa Vladom, a izgleda da Nikolić sada ima isti problem.  

Račun grada Kragujevca je bio u blokadi oko četiri meseca 2014., ali je nedugo posle dolaska Nikolića na čelo grada uz pomoć Vlade Srbije deblokiran krajem decembra te godine. Izvori portala InfoKG tvrde da je komunikacija Radomira Nikolića sa Vladom Republike Srbije krenula u lošem smeru od raspisivanja poslednjih predsednčkih izbora i odlaska njegovog oca Tomislava Nikolića sa funckije predsednika države. Pored toga, dodaju i da su na to uticali i njegovi loši odnosi sa visokim funkcionerima Srpske napredne stranke.    

Da je finansijsko stanje Kragujevca katastrofalno potvrdio je izveštaj Fiskalnog saveta koji je krajem juna prognozirao da naš grad čeka bankrot. Nikolić se tada obratio građanima i saopštio da je ukupan dug Kragujevca i javnih preduzeća 65 miliona evra. Naglasio je tada da će za oporavak lokalnoj samoupravi, ukoliko ne stigne pomoć od Vlade Srbije, biti potrebno 10 godina. 

BANKROT ILI NE? Nikolić: Bez pomoći Vlade za oporavak Kragujevca će biti potrebno 10 godina!

Međutim, pomoći od Vlade i dalje nema, pa se sve više čini da se čeka Nikolićeva smena. Poznavaoci političkih prilika u gradu kažu da će uskoro Radomir Nikolić biti smenjen sa funkcije gradonačelnika Kragujevca. 

EKSKLUZIVNO: Nikoliću odzvonilo - Saznajte ko dolazi na njegovo mesto, a nije Stevanović 

Možda tek tada možemo očekivati pomoć od države, mada kada je reč o rešavanju prezaduženosti lokalnih samouprava ovih dana se oglasio resorni ministar Branko Ružić. On je rekao da se taj problem mora sistemski rešiti odlukom Vlade Srbije i da nijedna opština, pa ni Kragujevac, neće biti u povlašćenom položaju. 

Ružić: Kragujevac bez povlastica u rešavanju prezaduženosti