InfoFoto: srbija.gov.rs

Ističe rok za prijave za subvencije za eFiskalizaciju, najavljena nova nagradna igra

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 22 01 2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali pozvao je obveznike eFiskalizacije da se u narednim danima prijave za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa, s obzirom na to da rok za prijavu ističe 31. januara, a one koji su ih nabavili da ne čekaju s njihovim instaliranjem.

Mali, koji je prisustvovao predstavljanju novih fiskalnih uređaja koji su dostupni na tržištu za prelazak na novi model eFiskalizacije, rekao je da je imao konstruktivan sastanak sa proizvođačima fiskalnih uređaja i softvera za njih.

Imamo 109 softverskih i hardverskih rešenja, istakao je Mali.

Takođe, on je pozvao obveznike da se prijave što pre, jer je svega nekoliko dana ostalo do isteka roka za državne subvencije od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za svako prodajno mesto.

Sada ima 104.000 prijavljenih obveznika, isplaćeno je 84.000 subvencija. Rok za prijave nećemo produžavati, naveo je ministar finansija.

On je podsetio, takođe, i na to da je kraj aprila krajnji rok za uvođenje novog sistema fiskalizacije i obratio se i onima koji su već nabavili nove uređaje.

Veliki broj obveznika je kupio nove uređaje, a nisu ih priključili čekajući neki krajnji rok. Molim vas da to uradite što pre, jer je problem što ovi ljudi neće imati dovoljno ekipa na terenu u aprilu da sve povežu i da sve sisteme stave u funkciju pre isteka roka, upozorio je on.

Mali je naglasio da su koristi od fiskalizacije velike, zato što nova tehnološka rešenja omogućavaju efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Na novom računu imate QR kod koji, kada skenirate mobilnim telefonom, odmah dobijete informaciju o tome da li je validan ili nije. Time se zajedno borimo protiv sive ekonomije, odnosno otkrivamo u istom trenutku da li račun valja, odnosno da li je neko u sivoj zoni ili plaća poreze i radi po zakonu, naglasio je Mali.

Ministar finansija je najavio i da će do kraja ove godine Ministarstvo organizovati nagradnu igru za građane u digitalnom formatu, sa novim fiskalnim računima koji imaju QR kod.

On je dodao da će narednih nedelja Ministarstvo finansija nastaviti s promovisanjem novog sistema fiskalizacije, kao i prodajnih objekata koji su postali njegov deo.