Info

IT gigant “Oracle” otvorio regionalni centar u Državnom data centru u Kragujevcu (FOTO)

Autor: InfoKG
15:30 | Utorak, 10 05 2022

Američka korporacija “Oracle”, globalni IT gigant, otvorila je prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi u Data centru u Kragujevcu. Osnivanjem regionalnog čvorišta ove korporacije, stvaraju se uslovi da korporacija “Oracle”, iz Kragujevca, pruža svoje usluge u ovom delu Evrope i šire.

Sporazum sa kompanijom “Oracle” je mala kruna uspeha digitalizacije i pokazatelj onoga što smo mogli i možemo da uradimo kada verujemo u domaću pamet, inovativnost i kreativnost”, izjavila je danas u Kragujevcu. 

Premijerka Ana Brnabić ocenila je u Kragujevcu da je od izuzetnog značaja to što korporacija “Oracle” ima poverenja u našu zemlju, da ovde čuva svoje i podatke svojih klijenata i pruža najsofisticiranije usluge za čitavu jugoistočnu Evropu.

"Ono što je posebno važno i najbolji pokazatelj koliko je ovo partnerstvo važno za dalje građenje našeg imdža i kredibiliteta kao lidera u digitalizaciji i informacionim tehnologijama je to da ovakve centre “Oracle” u Evropi ima još samo u Londonu, Frankfurtu i Milanu, a sada i u Kragujevcu. Sada smo podigli lestvicu i to je konkurencija sa kojom dalje treba da se borimo u svemu", izjavila je Brnabić.

Podsetila je da je vrednost izvoza srpskog IKT sektora za prva dva meseca ove godine dostigla rekordnu vrednost od 347 miliona evra, što je uspešan nastavak trenda od prošle godine, kada je ukupna vrednost izvoza tog sektora bila 1,86 milijardi evra.

"Ono što očekujemo, kada je reč o izvozu IKT usluga, jeste da ove godine srušimo sve rekorde, uprkos svim izazovima, jako kompleksnoj situaciji u celom svetu, a posebno u Evropi i očekujemo da izvoz IKT sektora - naše pameti, inovativnosti i kreativnosti - dostigne 2,5 milijarde evra i postane zemlja koja se u tome takmiči i ide lestvicu dalje", rekla je Brnabić.

Najavila je da će u julu biti otvorena drugu zgrada Državnog data centra, u kojoj će biti smešteni svi podaci domaćih bezbednosnih struktura, koji će se, prema njenim rečima, čuvati po najvišim svetskim standardima, kao i da se planira izgradnja treće zgrade, koja će biti namenjena samo kompanijama.

Ugovor je ispred korporacije Oracle potpisao potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu, Kenet Johansen, dok je ispred Državnog data centra u Kragujevcu ugovor potpisao direktor Data Cloud Tehnology, Danilo Savić.

Potpisivanjem ovog ugovora, stvara se nova perspektiva  u razvoju sektora informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, a istovremeno se naša zemlja  pozicionira kao regionalni IT lider. Velika investicija, koju će korporacija “Oracle” uložiti u ovaj regionalni centar, otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj. Svako preduzeće u Srbiji imaće priliku da iskoristi prednosti performansi, bezbednosti i nižih troškova Oracle klaud infrastrukture (OCI), podržavajući obim i rast industrija, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo. Sklapanje partnerstva sa korporacijom Oracle, jednim od svetskih IT lidera, predstavlja još jednu potvrdu rezultata Vlade u sektoru digitalizacije, i investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara, kadrovskih i tehničkih kapaciteta. Ovo je takođe potvrda da je Srbija regionalni lider u digitalnoj transformaciji i dobar partner za strane investicije u oblasti IT i novih tehnologija”, saopteno je za Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. 

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i zamenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkl, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu dr Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. 

Izvor: Nacionalni mediji, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu