Info

IT sektor novo polje za saradnju Kragujevca i Izraela

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 20 11 2019

U Biznis inovacionom centru održan je IT dan kome su prisustvovali predstavnici i menadžeri izraelskih IT kompanija koje rade u Srbiji, u cilju uspostavljanja dalje saradnje, razmene iskustava po pitanju koncepta Pametnog grada i upoznavanja sa potencijalima i kapacitetima Kragujevca u toj oblasti.

Ovaj IT dan održan je juče u organizaciji Grada Kragujevca i Ambasade Izraela.

Sa predstavnicima i menadžerima izraelskih IT kompanija su razgovarali stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici grada, Biznis inovacionog centra, Gradske agencije za saobraćaj. Sastanku su prisustvovale MaaYan Bent, zamenica ambasadora Izraela i Danijela Pejić, ekonomska savetnica u ambasadi. 

Saradnja Ambasade Izraela i grada Kraguevca traje dugo, a u poslednjih godinu dana naročito je intenzivirana, rekla je MaaYan Bent, zamenica ambasadorke Izraela u Srbiji i istakla da će razmena iskustva i znanja u oblasti inovacija i tehnologija otvoriti novo polje za saradnju.

Govoreći o konceptu Pametnog grada, Zoran Đorović, direktor BIC-a, je rekao da to podrazumeva sva moguća softverska i hardverska rešenja koja treba da pomognu u funkcionisanju komunalnih usluga koje gradska preduzeća pružaju u smislu javnog prevoza, kvaliteta vode, vazduha i drugih komunalnih usluga. Upotrebom informacionih tehnologija i povezivanjem kroz odgovarajuće mreže, čitavog koncepta data centara treba da dobijemo skup servisa čiji finalni benefit treba da bude poboljšan kvalitet života građana i njihova bezbednost.