U Kragujevac stigli mBot roboti

Utorak, 28 Februar 2017 15:00Autor: Jovana Mladenović

MBot roboti, koji će đake učiti kodiranju, odnosno programiranju, stigli su u osnovne škole "Radoje Domanović" i "Svetozar Marković", a u narednim danima IT opremu kao novo nastavno sredstvo dobiće i škole "Stanislav Sremčević" i "Milutin i Draginja Todorovć".

Za sada je pristiglo po 5 mBot robota u ovdašnje škole, a kragujevački nastavnici sa kolegama iz cele Srbije, prošli su obuke kako bi bili osposobljeni za korišćenje ovog učila. Ukupno je po Srbiji do sada 81 škola dobila ovu savremenu IT opremu.

Uz pomoć mBot robota đaci će učiti osnove programiranja. Akcija "KODigranje", u okviru koje su sprovedene obuke za nastavnike, deo je šireg programa "Bitka za znanje". Cilj je da se programiranje, najtraženije i najperspektivnije zanimanje, uvede u osnovne škole na način na koji je prilagođen deci. Predavači na kursu bili su programeri iz Centra za kreativno razmišljanje Kliker, koji su nastavnicima najpre objasnili kako da robota sklope, a zatim im pokazali kako funkcioniše platforma na kojoj se roboti programiraju.

Za učešće u programu "Bitka za znanje", odnosno "KODigranju", prijavilo se ukupno 335 škola iz svih krajeva zemlje, iz manjih mesta, do većih gradova. Na listi čekanja u ovom trenutku je još nešto više od 200 škola, čiji će ulazak u program zavisiti od podrške donatora. Set od 5 robota za jednu školu košta 500 evra, a organizatori pozivaju sve društveno odgovorne kompanije, velike korporacije, ali i mala i srednja peduzeća i lokalne preduzetnike, kao i pojedince, da u skladu sa svojim mogućnostima podrže "Bitku za znanje".

Najnovije vesti iz ove kategorije