Takmičenje u programiranju mBot robota

Petak, 26 Maj 2017 13:00Autor: Jovana Mladenović

Takmičenje u programiranju mBot robota, na kome će učestvovati školarco u pet takmičarskih ekipa iz Kragujevca, Rače i Banje (Aranđelovac), biće održano sutra od 11 do 14 časova u OŠ. „Radoje Domanović“.

Takmičenje se sutra istovremeno organizuje u 18 gradova: Beogradu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Zaječaru i Kikindi.

Naredna faza takmičenja je finale na kome će učestvovati 30 najboljih ekipa iz prethodno održanog online kola lige, kao i ovog fizičkog kola. Finale će biti organizovano u subotu, 24. juna, u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, vredne nagrade za sve finaliste obezbediće kompanija BIC, dok glavne nagrade za pobednike takmičenja, prva tri mesta obezbeđuje kompanja Vip Mobile. Obe kompanije su ujedno i najveći donatori akcije za kupovinu mBot robota za škole i pružiće podršku za organizovanje finala.

Takmičarska liga pod nazivom „KODigranje“ organizuje se u sklopu programa Bitka za znanje, u okviru kojeg su do sada 344 škole u Srbiji dobile po 5 mBot robota uz pomoć kojih osnovci uzrasta od 5. do 8. razreda u svojim školama, uz mentorsku podršku nastavnika koji su prethodno prošli obuku za korišćenje mBot-a u nastavi, uče osnove programiranja i kodiranja.

"Bitka za znanje" za cilj ima uvođenje programiranja – najperspektivniijeg zanimanja u osnovne škole i motivisanja učenika da se u budućnosti bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i informatikom.

Program Bitka za znanje podržan je od strane nekoliko desetina kompanija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Najnovije vesti iz ove kategorije