InfoFoto: kragujevac.rs

Iz Fonda za lokal 10 miliona za sanaciju Kamenog mosta preko Lepenice

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 24 04 2019

Kragujevcu je iz Fonda za lokal odobreno 10 miliona dinara za sanaciju Кamenog mosta preko Lepenice u ulici Dr Jovana Ristića. Tim povodom ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potpisao je u Beogradu ugovor sa zamenikom gradonačelnika Ivicom Momčilovićem.

Sanacija Kamenog mosta preko Lepenice u ulici Dr Jovana Ristića jedan je od 77 projekata za čiju je realizaciju iz Fonda za lokal opredeljeno skoro pola milijarde dinara. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potpisao je u Beogradu ugovore sa 63 gradonačelnika i predsednika opština u kojima će ovi projekti biti realizovani, a Kragujevac je predstavljao zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović. 

Gradska uprava za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda pripremila je kompletnu dokumentaciju za realizaciju ovog projekta. 

Reč o projektu od posebnog značaja jer je most, koji je podignut 1923. godine, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izvorna tehnička dokumentacija nije sačuvana, kao ni dokumentacija o intervencijama. Jedino je poznato da je 1998. godine izvršena sanacija po projektu Građevinskog fakulteta u Beogradu. Od sanacije do danas došlo je do degradacije kolovozne ploče i pešačkih staza, a zbog prodora vode pojavila se i korozija na konstrukciji i otpadanja zaštitnog sloja. Radi obezbeđenja trajne stabilnosti, sigurnosti i funkcionalnosti neohodna je hitna sanacija”, kažu u Gradskoj upravi za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj. 

Ukupna vrednost radova na sanaciji Кamenog mosta preko Lepenice u ulici Dr Jovana Ristića je oko 15,8 miliona dinara. Od toga, 10 miliona dinara je obezbeđeno iz Fonda za lokal, dok je Gradska uprava za investicije finansirala sa više od pet miliona dinara projektno-tehničku dokumentaciju, koju je uradio Građevinski fakultet u Beogradu. Saglasnot za sanaciju ovog mosta dobijena je od Zavoda za zaštitu spomenika kulture.