InfoFoto: JKP Šumadija

Iz JKP Šumadija poručuju: "Zimska služba spremna za sneg"

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Sreda, 10 11 2021

"Zimska služba JKP Šumadija spremna je da i ove godine u slučaju prvih snežnih padavina interveniše na ulicama u Kragujevcu", rečeno je na današnjoj smotri mehanizacije i opreme.

Na smotri je potvrđeno da su izvršene sve neophodne pripreme za rad u predstojećoj zimskoj sezoni. Izvršen je kompletan remont i provera mehanizacije i opreme.

U zimskim uslovima Služba redovno održava lokalne i nekategorisane puteve po prioritetima, oko 985 kilometara putne mreže na seoskom i gradskom području. Reč je o 189 gradskih ulica, od kojih su 136 ulica prvog i 53 ulice drugog prioriteta, kao i mostovi, nadvožnjaci i trotoari. Na seoskom području ekipe JKP Šumadija održavaju ukupno 460 kilometara putnih pravaca.

Za poslove održavanja ulica angažovano je 11 vozila i 8 radnih mašina.

U slučaju obilnijih padavina uvodiće se dodatne ekipe sa kamionima, građevinskim mašinama i ljudstvom.

Rad Zimske službe organizovan je 24 časa uključujući i dane vikenda i verske i državne praznike.

Trenutno se na zalihama nalazi oko 1.400 tona rizle, 1.000 tona industrijske soli i oko 18.000 kilograma kalcijum hlorida potrebnih za posipanje kolovoza, a obezbeđen je i dovoljan broj vozača i izvršilaca.

Za ovu godinu ugovorena je i nabavka 8.000 tona rizle, 4.000 tona industrijske soli i 20.000 tona kalcijum hlorida čija će se isporuka vršiti sukcesivno u zavisnosti od situacije na terenu i vremenskih uslova.

"Stvoreni su svi uslovi kako bi ekipe Zimske službe u slučaju padavina pravovremeno izašle na teren i omogućile neometano odvijanje javnog gradskog prevoza, funkcionisanje javnih institucija, komunalnih sistema i snabdevanja", poručeno je sa smotre.