InfoFoto: Ilustracija/w1.siemens.ch

Iz Kragujevca prvi tramvaj za Nirnberg

Autor: InfoKG
09:19 | Nedelja, 21 11 2021

Simens Mobiliti Srbija isporučuje prvi tramvaj za grad Nirnberg u potpunosti proizveden u kragujevačkoj fabrici, saopšteno je iz te kompanije.

Kako navode, to je prvi od ukupno 12 tramvaja koji će se u Srbiji graditi za potrebe tog nemačkog grada.

Zajedno sa metro vozovima G1 koje takođe isporučuje Simens Mobiliti, Avenio tramvaji proizvedeni u Šumadiji će takođe biti suštinski deo modernizacije javnog gradskog prevoza u koji Nirnberg aktivno ulaže.

U saopštenju se navodi da je montaža tog kontigenta tramvaja počela na leto 2021. godine, a proizvodnja je u toku.

Avenio tramvaji zasnovani su na modularnom pristupu proverenih sistema i komponenti koji omogućavaju prilagođavanje potrebama kupaca, što za Avenio Nirnberg podrazumeva - dužinu vozila od 36,9 metara, širinu vozila od 2,30 metara, maksimalnu brzinu od 70 kilometara na čas i kapacitet za smeštaj 218 putnika.

Fabrika u Kragujevcu je počela sa proizvodnjom komponenti za Simens Mobiliti vozila u leto 2018, a 2020. je preuzela završnu montažu i puštanje u rad kompletnih šinskih vozila, tj. Avenio modela tramvaja za odabrane projekte.

Nirnberg je treći grad u Evropi čije Avenio tramvaje isporučuje kragujevacka fabrika.

Trenutno Simens u Srbiji zapošljava više od 850 zaposlenih.

Fabrika takođe ima inženjerski centar koji privlači vrhunske lokalne inženjerske talente, dajući važan doprinos proizvodnom i inženjerskom otisku kompanije Simens Mobiliti u Evropi, dodaje se u saopštenju kompanije.

Izvor: Kamatica