InfoFoto: Ilustracija/w1.siemens.ch

Iz Sobovice izlaze najmoderniji modeli tramvaja, prvi ide pravo za Bremen

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 14 05 2020

U pogonima fabrike "Siemens" u Sobovici, nadomak Kragujevca, tokom pandemije Korona virusa, proizveden je najmoderniji model tramvaja ove kompanije, sastavljen od četiri celine, koji će biti isporučen nemačkom gradu Bremenu, pišu Večernje novosti.

U takozvani nulti proizvod ugrađen je najsavremeniji vučni i kočioni sistem, sa sigurnosnim mehanizmima koji do sada nisu montirani u tramvaje. Čak su i veće enterijerske celine znatno kvalitetnije od materijala koji su se do sada ugrađivali u slične šinske kompozicije.

Nakon postavljanja sedišta, stakala i podova, radnici u montažnom procesu u šali kažu da im "nova mašina liči na spejs šatl", te da slične modele tramvaja nisu videli da saobraćaju ni u najvećim evropskim metropolama. U toku je ugradnja najsitnijih enterijerskih detalja, nakon čega će kompozicija biti dodatno ispitana. Reč je o standardnim proverama za prve modele složenih proizvoda. Stručnjaci procenjuju da će završna faza izrade biti okončana u narednih mesec dana, nakon čega sledi serijska proizvodnja.

Predviđeno je da se modeli tramvaja iz Šumadije u početku izvoze na nemačko, francusko i špansko tržište, a zvaničnici Srbije su najavili da će vozni park u Beogradu obnoviti upravo tramvajima proizvedenim u Kragujevcu.

Inače, "Siemens" je svoje proizvodne kapacitete projektovao za proizvodnju oko sto tramvaja i 350 vagona godišnje. U pogonima ove fabrike trenutno radi oko 1.200 radnika, a kada počne serijska proizvodnja tramvaja, kod tog poslodavca i četiri kooperantske firme, posao bi, kako je najavljeno, trebalo da dobije još oko dve hiljade radnika. 

Izvor: Večernje novosti