InfoFoto: Aleksandar Jevtić - GTO Kragujevac

Izabrana najlepša dvorišta na teritoriji Kragujevca: Evo u kom se selu nalaze

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 10 07 2020

Pobednici ovogodišnje manifestacije “Dani otvorenih dvorišta” na teritoriji Kragujevca su Jelena i Aleksandar Pavlović iz sela Vlakča, dok je drugo i treće mesto, takođe, pripalo domaćinstvima iz ovog sela. Nagrade najboljima trebalo bi da budu uručene tokom sledeće nedelje, a do kraja jula će biti izabrani i pobednici na teritoriji Šumadije.

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani otvorenih dvorišta” na teritoriji grada Kragujevca učestvovalo je 59 domaćina iz 13 sela u okolini našeg grada. Stručni žiri, koji su činili predstavnici ovdašnje Gradske turističke organizacije, Centra za polјoprivredu i ruralni razvoj, Javno komunalnog preduzeća “Šumadija” posetio je sve prijavlјene kandidate i doneo odluku o najboljima.

Svi pobednici u kategoriji “Najlepše dvorište” na teritoriji Kragujevca su iz Vlakče. Prvo mesto pripalo je Jeleni i Aleksandru Pavloviću, drugi je Radiša Radosavlјević, dok nagrada za trećeplasirano domaćinstvo odlazi u ruke Milosava Vučkovića.
Pobednik u kategoriji “najlepše park dvorište” je Milorad Jevtić iz Kormana. Druga nagrada „ide“ u ruke Lidiji Lazić iz Stragara, a treća Nadi Gajić iz Vlakče.

U kategoriji “najlepše etno dvorište” i ovog puta su višestruko nagrađivani učesnici, koji su pobeđivali i na regionalnom takmičenju. Najlepše etno dvorište ima Dragica Gajić iz Dulena, drugoplasirani je “Janin raj” porodice Cvetković iz Petrovca, dok je trećeplasirana Slađana Ješić iz Vlakče.

Komisija smatra da najlepši detalј ima u svom dvorištu Draga Pavlović, drugi je Aleksandar Jovanović iz Vlakče, a treći Ratko Jovanović, takoće iz Vlakče.

Nagrade najbolјima trebalo bi da budu uručene sledeće nedelјe, a do kraja jula trebalo bi da budu izabrani i pobednici na teritoriji Šumadije.

Tradicionalno, najviše učesnika u konkurenciji za najlepše dvorište, najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište i najlepši detalј i ovog puta bilo je iz Vlakče. U ovom selu je prvi put 2007. godine organizovana manifestacija “Dani otvorenih dvorišta” i njegovi žitelјi su najlepše uredili okućnice i okružili se pravim malim vrtovima i parkovima. Osim žitelјa Vlakče, ove godine u kategoriji za titulu najlepših dvorišta bila su i domaćinstva iz Vlakče, Stragara, Čumića, Cerovca, Lužnica, Petrovca, Novog Milanovca, Donjih Grbica, Kormana, Dragobraće, Vinjišta, Gornje Sabante i Dulena.

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac