InfoFoto: Arhiva

Izbori 2020: Za sada proglašeno pet izbornih lista u Kragujevcu, pojedini “kubure” sa potpisima

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 10 03 2020

Gradska izborna komisija do sada je proglasila pet izbornih lista za predstojeće lokalne izbore koji će biti održani 26. aprila, rok za podnošenje istih je 10. april, kada će i konačno biti poznato ko će sve biti u trci da bude na čelu Kragujevca. Liste su do sada predali koalicije oko SNS-a, Svi na ovu stranu, Alternativa, SPS-JS i POKS, dok pojedine stranke i grupe građana izgleda da “kubure” sa prikupljanjem potpisa podrške građana, pa na sve načine pokušavaju da ih obezbede što pre.   
Lokalni izbori, koji će biti održani 26. aprila, raspisani su 4. marta i od tada su političke organizacije započele prikupljanje potpisa podrške građana listama kandidata za odbornike u Skupštini grada, kako bi mogle da uđu u trku za vođenje Kragujevca. 

Za predstojeće lokalne izbore, za razliku od prethodnih, overu potpisa za kandidaturu obavljaju isključivo notari, kojih je u Kragujvecu četiri. Političkim organizacijama je potrebno minimum 30 validnih potpisa građana po odborničkom kandidatu da bi Gradska izborna komisija proglasila listu, na kojoj mora da bude najmanje 29, a najviše 87 kandidata. To znači da je onima koji imaju 87 kandidata na listi potrebno 2.610 validnih potpisa.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koju čine još Socijaldemokratska partija, Pokret socijalista, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Pokret snaga Srbije – BK i Jaka Srbija, predala je prva Gradskoj izbornoj komisiji potpise podrške građana izbornoj listi “Aleksandar Vučić – Za napu decu”, na kojoj je 87 odborničkih kandidata. Komisija je utvrdila da su prikupili 2.725 validnih potpisa, proglasila listu i ona če biti pod rednim brojem 1 na glasačkom listiću.  

Potom je koalicija “Svi na ovu stranu”, koju pod vođstvom Veroljuba Verka Stevanovića čine Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija, kragujevački Srpski pokret obnove i Bolja Srbija predala Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu sa 87 kandidata za odbornike, pod nazivom “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu”. Komisja je utvrdila da je prikupljeno 2.685 validnih potpisa i proglasila ovu izbornu listu koja će na glasačkim listićima biti pod brojem 2. 

Koalicija Socijalistička partija Srbija – Jedinstvena Srbija pokušala je da bude treća na glasačkom listiću, ali je Gradska izborna komisija uočila nedostatke prilikom predaje izborne liste i dala im rok od 48 sati za otklanjanje istih kako bi ona bila proglašena. Međutim, dok su oni otklanjali nedostatke, pretekla ih je koalicija Grupe građana “Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga” koja je predala listu sa 31 odborničkim kandidatom i 968 validnih potpisa. Komisija je proglasila izbornu listu “Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park” i ona će biti po rednim broj 3 na glasačkom listiću. 

U međuvremenu koalicija SPS-JS je otklonila nedostatke, pa je Gradska izborna komisija proglasila izbornu listu “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma”. Na listi se nalazi 87 odborničkih kandidata, za koje je prikupljeno 2.747 validnih potpisa i nalaziće se pod brojem 4 na glasačkom listiću.  

Izborna lista “Za Kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad” (Pokret obnove Kraljevine Srbije – Monarhistički front) biće pod brojem 5 na glasačkom listiću. Na listi se nalaze 32 kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu, a Gradska izborna komisija je utvrdila su prikupili 1002 validna potpisa. 

Sada se postavlja pitanje, ko će još participirati na predstojećim lokalnim izbornima. Pojedine stranke i grupe građana izgleda da “kubure” sa prikupljanjem potpisa podrške građana, pa na sve načine pokušavaju da ih obezbede što pre i nađu se na glasačkom listiću. Pojedini ne odustaju od želje da im se na izbornoj listi nađe maksimalan broj odborničkih kandidata, pa im to otežava prikupljanje dovoljnog broja potpisa.  

Za sada se zna da potpise građana prikuplja Grupa građana “300 Kragujevčana” kojoj je koalicioni partner Pokret “Volim selo svoje”, potom stranka na čijem je čelu Aleksandar Šapić – Srpski patriotski savez (SPAS), Pokret “Metla 2020”, Srpska radikalna stranka, Srpska stranka Zavetnici.

S obzirom na to da je krajnji rok za podnošenje izborne liste 10. aprila do ponoći, ovde svakako nije kraj spisku političkih organizacija i ličnosti koji će ući u izbornu trku u Kragujevcu. Iz iskustva sa prethodnih lokalnih izbora, verovatno i na ovom glasačkom listiću će se pojaviti brojne manjinske stranke i grupe građana, a svemu tome u prilog ide i to što je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto.   

Sve u svemu, većina ovih ličnosti nam je poznata i od ranije, sigurno je da će na glasačkim listićima biti i novih, a na nama je da donesemo odluku ko će voditi Kragujevac u naredne četiri godine.