Info

Izdavači protiv uličnih prodavaca knjiga, đacima duplo jeftinije

Autor: Jovana Mladenović
15:45 | Utorak, 16 08 2016

Dok je u Kragujevcu ulična prodaja polovnih udžbenika "legalizovana" odobrenjem Gradskog veća i već par godina se kao bazar organizuje na potezu oko suda, izdavači se pozivaju na zakon navodeći da prodavci protivno njemu pribavljaju korist i time ugrožavaju rad izdavačkih kuća.

Predstavnici Grupacije izdavačke delatnosti Privredne komore Srbije kažu da je po sredi siva ekonomija u oblasti izdavaštva, posebno kod ulične prodaje i fotokopiranja udžbenika po gradovima u Srbiji. "Prodavci ne plaćaju nikakve poreze i na taj način postaju nelojalna konkurencija registrovanim izdavačima, koji plaćaju PDV, poreze i doprinose na autorske honorare, zarade zaposlenih, dobit ili komunalnu taksu na istaknutu firmu. Takođe, u gotovo svakoj fotokopirnici u Srbiji može se kopirati udžbenik, iako je opšte poznato da je u pitanju krivično delo", kažu izdavači.

S druge strane, sve je više đaka kojima je tezga na ulici prva opcija za kupovinu udžbenika zbog duplo jeftinije cene nego kada bi komplet naručili od izdavača. To što su knjige polovne im ne smeta, jer za 300 do 400 dinara mogu da nabave pristojno očuvan udžbenik, a i da prodaju ili zamene svoje stare, pa za knjige treba izdvojiti najviše do 6.000 dinara, dok je za nove potrebno i duplo više novca. Detaljnije možete pročitati u TEKSTU koji je naš portal objavio pre nekoliko dana.