Info

INFOKG SAZNAJE: Izgradnja 100 novih autobuskih stajališta NEĆE BITI GOTOVA do krja godine, ovo je razlog...

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Petak, 09 08 2019

Izgradnja 100 novih, modernih autobuskih stajališta, poput onog u ulici Nikole Pašića, ipak neće biti gotova do kraja godine  kako se iz GAS-a najavljivalo mesecima unazad, saznaje InfoKG.

To, međutim, ne znači da se stajališta neće naći na ulicama, već da je neizvodljivo da se taj posao tehnički odradi u pomenutom roku, kaže za InfoKG direktor JKP Šumadija, Nemanja Dimitrijević. 

Prema njegovim rečima, za nekoliko dana očekuje se raspisivanje tendera za odabir izvođača radova. Za početak oktobra očekuje se da startuju građevinski radovi.

Njihova izgradnja finansira se iz kredita koji je JKP Šumadija podigla za takozvane kapitalne investicije, što su aminovali odbornici Skupštine grada.

Iz GAS-a je dugo najavljivano da će se 100 novih, modrnih skoništa za putnike, poput pilot stajališta u Nikole Pašića, na ulicama naći do kraja godine. Istina je, međutim, da će građevisnki radovi trajati dok to vremenske prilike budu dozvoljavale tokom ove godine i biće nastavljeni početkom naredne, kada se za to ponovo steknu povoljni uslovi.

Kako objašnjava Dimitrijević, za svako stajalište radi se i poseban projekat, jer je svako specifično zbog same lokacije na kojoj se nalazi.

Nova stajališta će imati transparentnu zaštitu, displeje za najavu dolazaka autobusa pa će putnici tačno znati za koliko stanica stiže vozilo koje čekaju, pregledan red vožnje, siti lajt. Celina stajališta posebno će biti izdvojena behaton podlogom i prilagođena kretanju osobama sa invaliditetom. Tu će se naći i kante za smeće namenjene primarnom razdvajanju otpada. 

Ova skloništa za putnike biće postavljena na najfrekventnijim stajalištima. Korisnicima javnog gradskog prevoza sada nije strano da čekaju pod zastarelim "pečurkama" ili čak pod vedrim nebom. U tom smislu, svakako da će im savremena stajališta mnogo značiti.

Međutim, ne možemo a da ne pomenemo da su se pri svakom pojavljivanju ove teme u javnosti vodile i polemike da li su baš ovakva stajališta neophodna kao jedna od kapitalnih investicija u gradu koji kuburi sa mnogim ozbiljnim problemima. Koliko je bilo onih koji su pozdravili izgradnju, toliko je bilo i onih "da, ali...".

Zato Vas pitamo: Kakvo je Vaše mišljenje ovim povodom?