InfoFoto: ilustracija

Izgradnja DATA centra počinje u aprilu 2019. godine, a evo kada startuje sa radom

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 05 11 2018

Predviđeno je da izgradnja sekundarnog Državnog Data centra u Kragujevcu, u koji će Vlada RS uložiti 40 miliona evra, počne u aprilu naredne godine, kako bi bio u punom kapacitetu već početkom 2020. godine. U toku je izbor konsultanta za izgradnju, a tender za izbor projektanta biće završen do kraja ovog meseca.

Sekundarni Državni data centar u Kragujevcu biće pet puta veći od postojećeg u Beogradu, i proglašen je strateškim projektom Vlade Srbije. 

Vlada Srbije u potpunosti će finasirati ovaj projekat. Procena je da će za izgradnju Data centra u Kragujevcu i njegovo kompletno opremanje, biti izdvojeno oko 40 miliona evra.

U sekundarnom Državnom data centru, za koji je grad Kragujevac namenio parcelu u Radnoj zoni Feniks površine četiri hektara, biće smeštene kopije podataka državne uprave i lokalne samouprave. 

Predviđeno je da izgradnja sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu počne u aprilu naredne godine, kako bi bio u punom kapacitetu već početkom 2020. godine. U toku je izbor konsultanta za izgradnju, a tender za izbor projektanta biće završen do kraja ovog meseca.

Izgradnja sekundarnog Data centra otvara velike mogućnosti za razvoj industrije informacionih tehnologija. Očekuje se da će Kragujevac postati značajan IT centar u Srbiji, a možda i šire. 

Više o Data centru čitajte na:
Data centar u Kragujevcu će biti prestižan u Jugoistočnoj Evropi, veliko interesovanje svetskih investitora

Svetski standardi, investicija od 40 miliona evra: Usvojen PDR Radne zone "Feniks" u kojoj se gradi DATA CENTAR

Poznata lokacija na kojoj će se graditi DATA CENTAR

Kragujevac dobija pet puta veći DATA CENTAR od onog u Beogradu