Izgradnja replike kuće Đure Jakšića gotova do maja

Ponedeljak, 18 Februar 2019 12:00Autor: InfoKGIzvor: Infokg, RTKFoto: arhiva

Izgradnja replike kuće Đure Jakpića u Karađorđevoj ulici trebalo bi da bude završena u prvoj polovini maja. Planirano je da to bude autentično mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu, nova turistička lokacija, a da u podrumu bude smešten vinski hab. 

Kuća će imati dva nivoa - podrumski, u kojem će biti promovisana šumadijska i kragujevačka vina u okviru Vinskog haba, dok će gornji deo kuće biti namenjen za sadržaje kulturno umetničkog stvaralaštva. 

Izgradnja replike kuće Đure Jakšića košta 30 miliona dinara. U okviru Programa regionalnog i ruralnog razvoja Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je u ime grada Kragujevca sa Švajcarskom agencijom za razvoj potpisala Ugovor o izgradnji kuće Đure Jakšića, na osnovu kojeg će švajcarska agencija u ovom projektu učestvovati sa 35 odsto, a grad Kragujevac sa 65 odsto sredstava",

Član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić izjavio je za RTK da bi, po planu izgradnje i dinamici izvođenja radova, objekat trebalo da bude završen u prvoj polovini maja meseca, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih vremenskih neprilika. Do tog roka biće objekat i u potpunosti opremljen, a to u praksi znači da će biti savremeni multifunkcionalni prostor. Već je urađeno idejno rešenje unutrašnjeg dizajna te prostorne celine, nakon toga sledi dobijanje upotrebne dozvole, komisija će biti verifikovana od strane Gradskog veća, koja bi trebalo nakon završetka radova da uradi projekat izvedenog stanja, što zapravo znači verifikaciju da li je objekat izgrađen u skladu sa planom izgradnje.

Najnovije vesti iz ove kategorije