InfoFoto: Arhiva - Facebook

IZJZ spreman za brzo testiranje na Korona virus, čeka se da država da zeleno svetlo

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 10 04 2020

Institut za javno zdravlje Kragujevac može i spreman je da radi brzo testiranje na Korona virus, ali da bi došlo do toga mora da dobije odobrenje od Vlade Repubulike Srbije, potvrdio je za InfoKG direktor ove ustanove, Dragan Vasiljević. Dodaje da je reč o testovima za koje se uzimaju uzorci iz krvi i rezultati su gotovi za 15 minuta. 

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Kragujevac predložili su pre nekoliko dana lokalnom, okružnom i republičkom Kriznom štabu da se u ovoj ustanovi obavljaju brzi testovi na Korona virus. 

Reč je o brzim imunohromatografskim testovim IgM/IgG prema SARS Cov2, kojima se može potvrditi akutna infekcija od trećeg do petog dana (pozitivna IgM), kao i razvoj imuniteta (pozitivna IgG) od 10. do 14. dana infekcije, pri čemu se ovi rezultati mogu dobiti na licu mesta za 15 minuta. Uzorci se uzimaju iz krvi pacijenta, a rezultati su pouzdani”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragan Vasiljević. 

Nakon toga, Gradsko veće je pokrenulo inicijativu pred nadležnim organima da se ovdašnji Institut za javno zdravlje stavi u funkciju testiranja na COVID-19, kao i da materijalno i finansijski pomogne opremanje Instituta i finansir deo troškova testiranja. 

Iz Instituta za javno zdrvlje su poručili da su spremni da odmah krenu sa testiranjem građana na Korona virus, ukoliko za to dobiju odobrenje od države. Sada je sve na Vladi Republike Srbije da li će ovoj ustanovi dati zeleno svetlo za obavljanje ovih testiranja.