InfoFoto: Arhiva - Ilustracija

Izložba Zastavinih automobila ispred Skupštine grada

Autor: InfoKG
09:00 | Utorak, 27 09 2022

Izložba Zastavinih automobila biće odražana u subotu, 8. oktobra, od 11 sati na platou ispred Skupštine grada, a od 16:30 časova planirana je vožnja kroz centar Kragujevca. Očekuje se da će na izložbi učestvovati oko 100 vlasnika automobila iz cele Srbije, proizvedenih u nekadašnjoj fabrici u Kragujevcu.

Zastava Fun Club, klub koji okuplja ljubitelje automobila proizvedenih u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici Zavodi Crvena Zastava, organizuje u subotu, 8. oktobra, izložbu ovih vozila. Ljubitelji juga, osmice, keca, floride, tristaća, ali i fića, okupiće se u 11 sati na platou ispred Skupštine grada. Publika će imati priliku da izabere najbolje očuvane, najoriginalnije automobile po klasama. Organizatori su obezbedili prigodne nagrade za pobednike ali i za posetioce, koji će moći da se provozaju Zastavinim automobilima. 

Prema rečima Vojislava Miletića, iz Zastava Fun Club-a, za najmlađe posetioce biće obezbeđena promotivna vožnja kroz grad jugo kabrioletom.
Manifestacija traje do 17 časova. U završnici, oko 16.30, planirana je vožnja kroz centar Kragujevca u kojoj mogu da učestvuju i zainteresovani građani.

Proizvodnja Zastavinih modela zvanično je prestala 21. novembra 2008. godine. Iz proizvodnog programa Zastave, najviše je proizvedenih automobila marke Zastava 101, čak 1.273.538. Najpopularnijim automobilom smatra se jugo koji je kragujevačka fabrika izvozila na sve kontinente, a posebno omiljen bio je jugo kabriolet.  

Zastavini „oldtajmeri“ se i posle nekoliko decenija mogu videti na putevima ne samo u Srbiji već i u zemljama u okruženju, tj svim Republikama nekadašnje Jugoslavije.

Izložbu Zastavinih automobila u Kragujevcu Zastava Fun Club organizuje  12 put. Gradska turistička organizacija Kragujevac i ove godine podržava manifestaciju na kojoj se očekuje oko 100 vlasnika automobila iz cele Srbije, proizvedenih u nekadašnjoj fabrici u Kragujevcu. 

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac