Info

Izraelske kompanije zainteresovane za dolazak u Kragujevac

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Četvrtak, 24 08 2017

Izraelske kompanije su zainteresovane za dolazak u Srbiju i Kragujevac, a oblati u kojima je moguće ostvariti saradnju su agrotehnologija, visoka tehnologija, inženjerstvo, medicina i turizam. To je u Skupštini grada Kragujevca izjavila ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam, koja je bila gost 12. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala. 

Prema rečima, ambasadorke Alone Fišer Kam, pored diplomatskih odnosa, namera Izraela i ambasade je razvijanje odnosa sa političarima, kao i da aktivnosti koje sprovode u našoj zemlјi izađu van granica glavnog grada i uspostave odnose sa drugim gradovima u Srbiji. Ambasadorka je ocenila da naše dve zemlјe imaju dugogodišnje prijatelјske odnose, veoma sličan mentalitet i do sada ostvarenu saradnju u akademskom i obrazovnom sektoru. 

Ono što je bitno za uspostavlјanje novih vidova saradnje Izraela i Srbije jesu naše kompanije koje su veoma zaiteresovane za mogućnost dolaska u Srbiju i Kragujevac. U tom pravcu kreću se naši aktuelni pregovori o potpisivanju sporazuma i ukidanju dvostrukog oporezivanja i smatram da će to veoma uticati na povećanje uvoza i izvoza robe što će biti odlučujući faktor za otvaranje novih saradnji. Kragujevac i Srbiju vidimo kao veoma važnog potencijalnog partnera, a oblasti koje su nam bitne i gde vidimo mogućnosti za projekte i saradnju je agrotehnologija, visoka tehnologija, inženjerstvo, medicina i turizam, kao značajna oblast velikog potencijala koji bi trebalo iskoristiti”, rekla je ambasadorka Alona Fišer Kam. 

Predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović je na prijemu rekao da je Kragujevac grad koji želi da se razvija, da ostvaruje nove saradnje i svakom potencijalnom partneru pruži najpovolјnije uslove za razvoj svog biznisa.

Smatram da taj prvi kontakt koji povezuje dva naroda dolazi najpre putevima kulture i obrazovanja, jer na taj način upoznajemo tradiciju i vrednosti, a zatim dolazi do zbližavanja i jačanja veza među narodima. Investitori iz Izraela su dobrodiošli u Kragujevac, a predstavnici grada kao i kragujevački privrednici raspoloženi su za razgovore sa izraelskim o privrednim oblastima koje bi bile u obostranom interesu”, kaže Petrašinović. 

Podsetimo, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam juče je posetila Kragujevac i bila gost 12. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u okviru kojeg je nastupio Hor Megido iz Izraela. Nakon prijema u zgradi Gradske uprave, ambasadorka Alona Fišer Kam prisustvovala je koncertu Duh Jerusalima, koji je održan u sali Prve kragujevačke gimnazije.