InfoFoto: kragujevac.rs

Izuzetne žene Srbije: Oslikajte mural kompozitorki Ljubici Marić

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 17 01 2022

U okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, u Kragujevcu će biti oslikan mural Ljubici Marić, prvoj srpskoj kompozitorki i akademiku Srpske akademije nauka i umetnosti i to na zidu Gradske dvorane Šumadija. Zainteresovani street art umetnici mogu da učestvuju u izradi ovog murala, ali je neophodno da se prijave putem mejla nlmurali@gradbeograd.eu, gde mogu dobiti i sve informacije o konkursu, koji je otvoren do 30. januara. 

U okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, ambasada Kraljevine Holandije u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji, među kojima je i grad Kragujevac, poziva sve zainteresovane street art umetnike da učestvuju u izradi murala Ljubici Marić, prvoj srpskoj kompozitorki i akademiku Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Za oslikavanje murala površine oko 4 x 4 metra, opredeljen je zid Gradske dvorane Šumadija u ulici Save Kovačevića broj 5.

Izrada murala se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i/ili zahtev za dodatne informacije slati na: nlmurali@gradbeograd.eu. Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

Ljubica Marić je rođena u Kragujevcu 1909. godine. Violinu je počela da uči od svoje jedanaeste godine, a potom je počela da se bavi i kompozicijom. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kompoziciju je učila kod profesora Josipa Slavenskog i Miloja Milojevića. Diplomirala je na dva odseka, za violinu i kompoziciju, i postala prva osoba koja je diplomirala kompoziciju u Srbiji.

Studije muzike nastavila je na Praškom konzervatorijumu, gde je, pored odseka za violinu i kompoziciju, završila i studije na odseku dirigovanja u klasi Nikolaja Malka i tako postala jedna od prvih žena dirigenata u Evropi.

Posle toga je upisala studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Berlinu, u klasi Emila Selinga. Ljubica Marić je bila profesor Muzičke škole „Stanković“, a zatim i profesor Muzičke akademije u Beogradu.

Ova heroina je dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i Oktobarska nagrada za životno delom 1996. godine. Za dopisnog člana SANU izabrana je 1963., a za redovnog 1981. godine.