Info

Izvođač i nadležni: "Dešava se, vratićemo urušeni deo u prvobitno stanje"; Evo šta su izjavili (FOTO/VIDEO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 07 07 2020

Deo zgrade Tržnice u kompleksu Miloševog venca, koji se urušio juče u toku radova na rekonstrukciji objekta, biće vraćen u prvobitno stanje, tvrdi predstavnik izvođača radova iz "Maksim gradnje" doo Beograd. I dok je ovaj incident obilazio Srbiju i potresao Kragujevčane kao malo šta u skorije vreme, nadležni tvrde da se ovakve stvari dešavaju, te da je to dokaz da je zgradi bila potrebna rekonstrukcija. I na račun našeg portala stigle su kritike što smo situaciju okarakterisali skandaloznom.

Zgrada tržnice je izgrađena 1929. godine, kao jedna od prvih pokrivenih pijaca u Evropi. Arhitekta ovog zdanja je Georgij Pavlovič Kovaljevski. Kamen temeljac položen je i osvećen 9. septembra 1928. godine. Zgrada zauzima centralno mesto u kompleksu Miloševog venca i predstavlja kultrno dobro grada Kragujevca koje je pod zaštitom “Zavod za zaštitu spomenika kulture”.

Izvođač radova i nadzorni organ reagovali su blagovremeno i evakuisali radnike sa gradilišta, tako da tom prilikom niko nije povređen, navodi se u saopštenju na zvaničnoj internet stranici Grada Kragujevca.

Prema rečima Ace Stankovića, nadzornog organa iz Sekretarijata za investicije u Gradskoj upravi za razvoj, ovo je još jedan dokaz da je rekonstrukcija objekta iz 1929. godine bila neophodna zbog načina gradnje iz tog perioda. Temelj i zidovi su od običnih cigli, bez betona. Do urušavanja je došlo kada su izvođači radova "Eurodomus" i "Maksim gradnja", pristupili sanaciji tog zida.

SKANDAL: U toku rekonstrukcije URUŠILA SE ZGRADA TRŽNICE, spomenik kulture iz 1928. godine!

"Preduzećemo sve mere zaštite objekta radi dalje sanacije i vratićemo sve u prvobitno stanje", poručio je Siniša Kuzmanović predstavnik izvođača radova iz Maksim gradnje doo Beograd.

Rekonstrukcija Tržnice "teška" je 293 miliona dinara i finansira se iz dugoročnog investicionog kredita JKP Šumadija. Pored rekonstrukcije matične zgrade, biće izgrađeni podzemna garaža sa 53 parking mesta i nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima, te uređen plato. Opširnije i fotografije projekta OVDE.

Da se ovakve stvari događaju, kaže i Marko Grković direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji učestvuje u realizaciji ovog projekta od samog početka. Zgrada je deo kulturno istorijske celine starog gradskog jezgra. S obzirom na to da je objekat pod zaštitom države, Zavod je dao uslove i saglasnost na projekat. "Građanima ovo možda deluje strašno", rekao je Grković i dodao da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gradske uprave i izvođača radova.

Kragujevčani su juče bili preplavljeni osećanjima tuge, besa, neverice, a najveći broj primedbi upućen je na račun podzemne garaže koja je deo projekta. 

Snimak urušavanja pogledajte OVDE.

U nastavku pogledajte izjave nadležnih, kakva su njihova objašnjenja.