Info

Jaćović: "Iz pandemije možemo izaći merama i vakcinacijom, sve prijavljene neželjene reakcije očekivane"

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 27 03 2021

"Vakcine kojima se građani Srbije vakcinišu su kvalitetne, bezbedne i efikasne i u tom delu ne postoji razlika među njima jer je svaka prošla višestruke rigorozne kontrole Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i svaka serija vakcina koja ulazi u Srbiju posebno se kontroliše", rekao je Saša Jaćović, direktor Agencije.  

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije kontrolisana od strane Svetske zdravstvene organizacije, u aktelnom izveštaju spada u red 50 najboljih na svetu. To govori o posvećenosti ljudi koji rade u Agenciji, ozbiljnosti posla koji nam je poverila država o proveri vakcina, njihovoj bezbednosti i efikasnosti, rekao je Jaćović.

Govoreći o neželjenim reakcijama, sa vremenske distance od tri meseca koliko traje imunizacija, Jaćović kaže da je 680 prijavljenih neželjenih reakcija i to najviše od kineske vakcine Sinofarm, jer je najviše građana tu vakcinu primilo, zatim Fajzer i AstraZeneka.

- Sve do sada prijavljene neželjene reakcije su očekivane tako da ne postoji bojazan i ne postoji alert signal za bilo koju vakcinu da bi se povlačila sa tržišta. Osim što su očekivane, neželjene reakcije  su blagog inteziteta, a radi se o lokalnim reakcijama, bolnom mestu primanja vakcine, otoku ili crvenilu i nekim sistemskim kao što su povišena telesna temperatura, drhtavica, bol u kostima i mišićima, malaksalost i slično. U roku do tri dana neželjene reakcije se povlače, a za njih se uglavnom koristi simptomatska terapija protiv bolova i temperature kako bi simptomi nestali. Na kraju, sve vakcine za imunizaciju protiv epidemije Kovid -19 su kvalitetne, efikasne i bezbedne, rekao je i pozvao građane Kragujevca i Srbije da se što pre vakcinišu ukoliko to već nisu.

- Iz pandemije možemo izaći na jedan način, a to su vakcinacija i pridržavanje mera koje je propisao republički Krizni štab, distance i nošenja zaštitnih maski i zaštitne opreme, što važi i za vakcinisane građane jer, kako kaže direktor Jaćović, još uvek nije naučno dokazano da ne mogu biti prenosioci bolesti.