InfoFoto: Printscreen - RTV Pink

Jakovljević: Moguće su i nove mutacije posle OMIKRONA - jednu stvar su SVI zaboravili!

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 20 01 2022

Kako trenutno izgleda omikron soj ovo je početak kraja, jer liči na knjišku priču o epidemijama i pandemijama. To je gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink izjavio dekan kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka, Vladimir Jakovljević, piše Mondo.rs. Dodaje da postoje i naznake da stiže još mutacija.

Dekan kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Vladimir Jakovljević, pričao je u Novom jutru na Televiziji Pink o slabljenju ubitačnog potencijala Korona virusa i novom talasu koji bi mogao biti slabiji od prethodnih, piše Mondo.rs.

"Moje mišljenje je da je ovo početak kraja, jer kako trenutno izgleda omikron, to liči na knjišku priču o epidemijama i pandemijama. Vremenom slabi kroz prožimanje populacije. Kontagiozan je izuzetno, odnosno je zarazniji, ali gubi snagu", rekao je on.

Prof. dr Jakovljević je kazao da postoje i naznake da stiže još mutacija, a jednu stvar su svi zaboravili!

"Sudari sojeva su vrlo nezgodni, očekujemo i postoje naznake da ima i novih mutacija, nagoveštaji postoje. Sve je to normalno ali mislim da se do omikrona situacija s koronom ponašala atipično, prema istoriji. Da nije slabila sa svakim novim talasom, ovo je prvi put da slabi taj ubitačni talas u smislu teških kliničkih slika. Problem je što tu imate i grip, na njega su svi zaboravili, on nas nije tako pogodio prošle godine jer je prevencija bila jača, ali ove godine... On sezonski i zarazi, i odnese određeni broj ljudi svake godine", rekao je on.

Novi talas pripisuje opuštenom ponašanju tokom praznika, povratku gastarbajtera iz žarišta omikrona, i kaže da jedna stvar zabrinjava.

"Vidite, posledica je ovo liberalnog pristupa za Novu godinu, veliki broj naših sugrađana došao je iz inostranstva, iz žarišta omikrona. Ono što je dobro, to je da je u principu pritisak na zdravstveni sistem na sekundarnom i tercijarnom nivou manji nego u prethodnim talasima. Malo je onih koji su za ostajanje u bolnici, a s druge strane je problem što je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu", rekao je prof. dr Jakovljević.

Izvor: Mondo.rs