Info

JEZERO BUBANJ postaje oaza za odmor, izletnike, sportiste i rekreativce svih uzrasta

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 03 07 2019

Radovi na uređenju i opremanju jezera Bubanj, vredni 1,35 miliona evra, počinju za petnaestak dana, a po završetku ovaj prostor postaće mala gradska oaza, izletište, sa sadržajima za odmaranje i bavljenje sportom. Imaće pešačke i biciklističke staze, trim podlogu, rasvetu, igrališta za decu, rekreaciju odraslih i starih lica.

To je rečeno je iz Gradske uprave tokom prezentacije na kojoj je predstavnicima ekoloških udruženja, udruženja ribolovaca i rekreativcima predstavljen projekat “Uređenje i opremanje jezera Bubanj sa sprovođenjem mera sanacije i revitalizacije jezerskog ekosistema”.

Cilj projekta sa kojim je grad Kragujevac konkurisao kod resornog Ministarstva, je, pored ostalog, unapređenje uslova za rekreaciju i bavljenje sportom, ali i unapređenje uslova za razvoj turizma. Vrednost projekta, koji će se raditi fazno, je 1.35 miliona evra. Izvori finansiranja su različiti - deo sredstava je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije, deo Ministarstvo kulture, a očekuje se da će se za razmuljavanje jezera, koje predstavlja značajan deo projekta, sredstva obezbediti iz fonda međudržavnog sporazuma između Mađarske i Srbije.

U samom centru grada, kako je najavljeno, dobićemo prelepo izletište.

U prvoj fazi realizacije, koja počinje za 15 dana, biće postavljene pešačke i biciklističke staze, kao i trim staze od malča i rasveta, a u drugoj fazi od septembra izvodiće se radovi na rekonstrukciji Bubanjske česme, postavljanju igrališta za decu, igrališta za rekreaciju odraslih i starih lica.

Imajući u vidu da je projekat dosta obiman i podrazumeva izgradnju sportskih terena i objekata, mobilijara za decu, očekuje se da će kompletan projekat na uređenju i opremanju jezera na Bubnju biti završen sledeće godine.

Površina vodenog ogledala jezera na Bubnju je više od tri, a parka blizu deset hektara i predstavlja dragoceno prirodno dobro bogato ribom i stanište za razne vrste ptica, koje je do sada zbog manjka sadržaja privlačilo uglavnom ribolovce i stanovnike obližnjih naselja.

U svim dugogodišnjim planskim dokumentima i urbanističkim praćenjima, jezero Bubanj označeno je kao zelena oaza koja ima ekološku, urbanu, predeonu i prirodnu dragocenost, rekla je na prezentaciji Evica Rajić, ekolog urbanista.

Gradu Kragujevcu nedostaju vodene površine, a one su neophodne za ublažavanje svih klimatskih ekstrema. Zbog toga je važno da se jezero na Bubnju kao ekološki dragulj i deo urbanog tkiva očuva kroz mere revitalizacije akvatičnog ekosistema i elemenata priobaljne vegetacije, koje su takođe predviđene ovim projektom, pojasnila je Rajić.

Prilikom izrade projekta na kome se radilo godinama konsultovani su stručnjaci svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu prirode, kulture, Prirodno matematičkog fakulteta, Instituta za javno zdravlje.