Info

JKP Šumadija prihodovala više od 1,26 milijardi, dobit oko 50 miliona, a ovo su planovi za 2020. godinu

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Sreda, 08 01 2020

JKP Šumadija Kragujevac je u 2019. godini ostvarilo poslovne prihode u iznosu višem od 1,26 milijardi dinara, a procenjeni neto iznos dobiti je oko 50 miliona dinara. Za 2020. godinu planirani poslovni prihodi su oko 2,5 milijardi dinara. Najavljeni su završetak javne garaže, rekonstrukcija 100 autobuskih stajališta, Zelene pijace u centru, obimni radovi na uređenju gradskih grobalja i nastavak osavremenjavanja sektora niskogradnje.

U 2019. godini preduzeće nije dobijalo subvencije od Grada, sem one za nabavku buldožera iz sredstava kredita EBRD, što je, kako je rekao direktor Nemanja Dimitrijević, "kapitalna investicija, a ne investicija za poslovanje preduzeća".

Iz sopstvenih sredstava JKP Šumadija je u ovoj godini uložilo više od 20 miliona dinara za početak izgradnje prve višespratne nadzemne garaže u ulici Kneza Miloša, zatim rekonstrukciju parkinga kod Robne kuće i Male pijace na Bubnju, sređivanje objekata i obnove staza na grobljima i nabavku opreme i nove mehanizacije.

Za 2020. godinu najavljeni su završetak javne garaže, rekonstrukcija 100 autobuskih stajališta, Zelene pijace u centru, intenzivni i obimni radovi na uređenju gradskih grobalja i nastavak osavremenjavanja sektora niskogradnje, kako bi grad nezavisno od drugih dobavljača mogao samostalno da izvodi radove.

Planirani poslovni prihodi preduzeća za 2020. godinu iznose nešto više od 2.5 milijardedinara. Ugovori sa Osnivačem za izvođenje radova u narednoj godini značajno su uvećani, pa će za održavanje  i rekonstrukciju puteva i ulica biti izdvojeno 400 miliona dinara, za održavanje zelenih površina 93 miliona, a za poslove javne higijene 82 miliona dinara.

Imajući u vidu da se Gradska agencija za saobraćaj pripaja JKP Šumadija, ovo preduzeće od 2020. godine obavljaće i delatnost javnog prevoza u gradu.

JKP Šumadija sprovela je niz akcija iz oblasti zaštite životne sredine i pravilne selekcije ambalažnog otpada.

Inače, JKP Šumadija jedno je od 20 preduzeća u zemlji kome je Privredna komora Srbije dodelila zlatnu plaketu za poslovni uspeh u 2019. godini.