InfoFoto: Arhiva

Jovanović: Državni Data centar u Kragujevcu biće završen do kraja godine - Zašto je opet probijen rok?

Autor: InfoKG
13:30 | Utorak, 27 10 2020

Srbija će do kraja godine završiti državni Data centar u Kragujevcu, koji će biti najveći te vrste u regionu, izjavio je danas na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, piše Tanjug, a prenose nacionalni mediji. Međutim, nije objašnjen zbog čega je opet probijen rok za zaršetak radova. 

Želeo bih da ukažem na jedan od najvažnijih projekata Vlade Srbije, završavamo veliki državni Data centar u Kragujevcu”, rekao je Jovanović učestvujući na onaljn panelu o sajber bezbednosti, u okviru drugog dana Digitalnog samita, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Jovanović je istakao da će to biti veliki regionalni data centar, gde će pored podataka vlade i drugih državnih organa biti smešteni i svi podaci gradskih uprava, preduzeća i ustanova, kao i o građanima.

"Taj centar će imati najviše standarde i velike kapacitete", istakao je Jovanović.

Državni Data centar u Kragujevcu imaće kapacitet od skoro 1.200 rek ormana i pet puta je veći od državnog Data centra u Beogradu. Ima dva objekta površine oko 14.000 kvadratnih metara.

Data centar ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta, standard koji propisuje opšte aspekte objekta i infrastrukture koji se zahtevaju radi podrške radu telekomunikacija u centrima podataka (SPRS EN 50600), standard koji obezbeduje dostupnost (TIER 4) i standard koji obezbeduje potpunu redundantnost odnosno potpuno dupliranje procesa u okviru data centra (2N).

Jovanović je naglasio da će srpski sajber prostor biti najsigurniji i imati najbolje uslove kako za startapove tako i velike kompanije. 

Podsetimo, izgradnja državnog Data centra u Kragujevcu počela je početkom jula prošle godine i tada je najavljeno da će biti otvoren za godinu dana. Međutim, premijerka Ana Brnabić je prilikom obilaska ovog gradilišta sredinom juna ove godine najavila da će radovi ipak biti okončani najkasnije početkom oktobra. Pošto je i taj rok probijen, Jovanovićeva najava da će radovi biti okončani do kraja ove godine, objavljena je bez objašnjenja zbog čega je to tako. 

Počela izgradnja Data centra - Brnabić: Ovo je istorijski dan za Srbiju 

Brnabić na gradilištu Državnog DATA centra: Prekretnica u razvoju eUprave i IKT sektora, 5 puta veći nego beogradski 

Izvor: Tanjug, nacionalni mediji, InfoKG