InfoFoto: kragujevac.rs

Jurić u Kragujevcu: Osobe sa invaliditetom lake mete internet predatora

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 28 06 2022

Savez slepih i slabovidih Srbije je uz podršku grada Kragujevca organizovao tribinu o zaštiti i bezbednosti dece na internetu o kojima je slepoj i slabovidoj deci, ali i članovima udruženja osoba sa drugim invaliditetima govorio predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić.

Veliki broj slabovidih i slepih građana Srbije u velikom broju su korisnici interneta i društvenih mreža i o njima se ne vodi dovoljno računa, niti razmišlja o tome sa kakvim se problemima susreću kroz svoje odrastanje i svoj život”, rekao je Igor Jurić i najavio da će u narednom periodu radionice, prezentacije i filmove prilagoditi slepim i slabovidim osobama. 

Predatori na internetu u svakom detetu vrlo efikasno pronalaze slabu tačku, a osobe sa invaliditetom ili osobe sa lakšim intelektualnim teškoćama su posebno osetljiva grupa ljudi. Oni vrlo emotivno prihvataju zahteve za prijateljstvo, emotivno komuniciraju sa ljudima i znaju da budu povređeni kada iz komunikacije treba da izađu. Naše dosadašnje iskustvo u sudskim procesima koji su završeni ili su u toku je pokazalo da su oni osetljiva grupa ljudi i vrlo lake i ozbiljne mete predatora na internetu, zbog čega je jako važno da im se mnogo više posvetimo i upozoravamo kako komunikacija može da ih dovede u veliki problem i završi se tragično”, poručio je Jurić. 

Savez slepih i slabovidih prijatelj je i saradnik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a grad Kragujevac partner sa kojim od naredne školske godine, najavio je Jurić, na mnogo višem nivou planiramo ostvarenje ambicija Centra.

Podrška osobama sa invaliditetom je jedan od prioriteta grada Kragujevca i osluškujući ih pomažemo ih kroz projektne aktivnosti. Igor Jurić o bezbednosti na internetu, prevenciji trgovine ljudima u Kragujevcu govori već treći put. I osobe sa invaliditetom su u riziku da postanu žrtve sajber nasilja jer su savremene tehnologije dostupne i njima. Na predavanje bila su pozvana i druga udruženja koja okupljaju sve osobe sa invaliditetom, a to je uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, jedan iskorak koji grad Kragujevac čini da ih dodatno osnaži i ojača. Pretpostavlja se da je u svetskoj populacija 11% osoba sa invaliditetom, a što se tiče grada Kragujevca u udruženjima je aktivno gotovo 2.000 osoba sa invaliditetom”, rekla je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović. .

Savez slepih Srbije organizuje radionice o bezbednosti i zaštiti dece na internetu u više gradova Srbije. Da veliki broj slepe i slabovide populacije koristi nove tehnologije potvrdio je Milan Stošić, predsednik Okružne organizacije. 

U ovoj oblasti postoji mogućnost zloupotreba i nasilja, zbog čega smo ovom preventivnom radionicom u Kragujevcu želeli da skrenemo pažnju na niz opasnosti koje postoje i na koji način treba da se zaštite ne samo slepa i slabovida deca i omladina, već i ostala populacija”, kaže Stošić.