InfoFoto: GTO Kragujevac

Kako Kragujevac obeležava Dan državnosti

Autor: Jovana Mladenović
14:26 | Nedelja, 14 02 2021

Dan državnosti, Sretenje, u Kragujevcu će biti obeležen i ove godine nizom manifestacija. Ustanove kulture koje učestvuju su Narodni muzej, Muzički centar, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ i Knjaževsko srpski teatar. Centralni događaj, Sretenjska akademija, održava se 15. februara, u zgradi Stare skupštine, gde će biti izveden dramski prikaz „Zaveštanje“ po tekstu Vladimira Đorđevića, a u režiji Dragana Jakovljevića.

Centralni događaj je Svečana akademija povodom Sretenja, Dana državnosti, koja će, kao i uvek, biti upriličena 15. februara u zdanju Stare skupštine. Tom prilikom će biti izveden igrokaz "Zaveštanje" po tekstu Vladimira Đorđevića, a u režiji Dragana Jakovljevića. O Sretenju će besediti Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi RS.

Narodni muzej organizovao je reprezentativnu izložbu u saradnji sa Etnografskim muzejom SANU pod nazivom „Svila“, 13. februara, na kojoj je predstavljeno više od 60 artefakata iz perioda 19. i 20. veka. 
Muzički centar organizuje koncert pijaniste Nemanje Ergerića. Radi se o kvalitetnom izvođaču mlađe generacije koji je postdiplomske studije završio u Firenci, dobitniku brojnih međunarodnih priznanja. 
Radio televizija Kragujevac emitovaće serijal od tri epizode pod nazivom „Slike iz muzeja“. Radi se o projektu koji je podržan prošle godine i koji predstavlja period kada je Kragujevac bio prestonica. Serijal je snimljen dvojezično, a prve tri epizode koje su emitovane prošle godine otkupilo je nekoliko inostranih televizija. U Muzeju "21. oktobar" biće otvorena 15. februara izložba pod nazivom "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945".

Na Sretenje, Knjaževsko-srpski teatar obeležava svoj dan uz tradicionalno uručenje godišnjih nagrada. Ove godine premijerno će biti izvedena predstava „Generali ili srodstvo po oružiju“ po tekstu Borislava Pekića, u režiji Marka Misirače.