InfoFoto: ekfak.kg.ac.rs

Kako popraviti demografski i migracioni saldo Republike Srbije?

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 26 11 2018

Pilot projekat "Podrška pronatalitetnoj politici u opštini Knić kroz ekonomsko osnaživanje mladih bračnih parova koji se bave poljorivredom", koji su realizovali ta opština i Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, predstavljen je na okruglom stolu sa temom "Uticaj demografskih i migracionih tokova na ekonomski razvoj Republike Srbije", održanom na Ekonomskom fakultetu. Diskutovalo se o merama koje se preduzimaju kako bi se popravio demografski i migracioni saldo Republike Srbije. 

Tom prilikom potpisan je i Sporazum o dugoročnoj saradnji opštine Knić i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Okrugli sto održan je u organizaciji "Društva ekonomista Kragujevca", udruženja građana "Kolevka je najveće prostranstvo" i "Opstanak" u Svečanoj sali Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Uvodna izlaganja imali su Vladika šumadijski gospodin Jovan Mladenović, Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik udruženja građana "Opstanak" prof. dr Dragan Bataveljić. Pored eminintnih stručnjaka iz ove oblasti, Okruglom stolu su prisustvovali i predsednici opština Knić, Ražanj i Aleksandrovac, dok je grad Kragujevac predstavljala članica Gradskog veća za  za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović. Veoma je bilo zapaženo i učešće studenata Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i učenika srednje Ekonomske škole iz Kragujevca. 

Predstavljen je pilot projekat Podrška pronatalitetnoj politici u opštini Knić kroz ekonomsko osnaživanje mladih bračnih parova koji se bave poljorivredom, koji su realizovali opština Knić i Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, uz podršku Ministarstva za demografiju i populacionu politiku. Tom prilikom potpisan je i Sporazum o dugoročnoj saradnji opštine Knić i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Na Okruglom stolu Uticaj demografskih i migracionih tokova na ekonomski razvoj Republike Srbije vodila se aktivna diskusija između učesnika o merama koje se preduzimaju kako bi se popravio demografski i migracioni saldo Republike Srbije. Zaključci, do kojih su došli izlagači i učesnici Okruglog stola, biće u najskorije vreme predočeni nosiocima političke i ekonomske vlasti u Republici Srbiji, kao i celokupnoj javnosti.