Kanisteri NATRIJUM-HIPOHLORITA na više lokacija, BESPLATNO za sve građane (FOTO)

Utorak, 31 Mart 2020 11:00Autor: Jovana Mladenović

Radi sprovođenja neophodnih preventivnih mera dezinfekcije zatvorenih prostora, na više punktova u gradu postavljene su cisterne sa rastvorom natrijum-hipohlorita. Građanima, ali i upravnicima zgrada, ovo dezinfekciono sredstvo biće svakodnevno na raspolaganju, jer će JKP Šumadija kanistere redovno dopunjavati, i potpuno besplatno, a obezbedila ga je "Milanović tretman voda", kompanija koja je deo MIND grupacije.

Ispred zgrade Javno komunalnog preduzeća Šumadija u Industrijskoj ulici postavljena je prva cisterna juče, a danas u jutarnjim satima rastvor natrijum-hipohlorita biće postavljen, ili već jeste na još lokacija: kod Krsta, kod Hale Jezero, ispred MZ Stanovo, pijace Bagremar, na Aerodromu će biti postavljeni na dve lokacije – kod pijace i na uglu ulica Grada Karare i Atinske, u Erdogliji kod Tržnice, na Bubnju na uglu ulica Svetozara Markovića i Zmaj Jovine (preko puta Uzora), kod pijace u Bresnici i na Trgu Mala Vaga.

ŠTA JE NATRIJUM-HIPOHLORIT I KAKO SE KORISTI - Natrijum-hipohlorit (NaOCl) je jedinjenje koje se najčešće koristiti za prečišćavanje vode, čišćenje površina, izbeljivanje i neutralisanje mirisa. To je bistar, blago žućkasti rastvor karakterističnog mirisa. Natrijum-hipohlorit je efikasan protiv bakterija, virusa i gljivica. Natrijum-hipohlorit dezinfikuje isto kao i hlor. U ovoj situaciju u upotrebi je za dezinfekciju ulaza u zgrade, hodnika, spoljnih površina pre ulaska u kuću, materijala i opreme koji nisu u direktnom kontaktu sa hranom za ljude i životinje, kvaka, gelendera i drugog što nije osetljivo na dejstvo hlora. Pri rukovanju sa natrijum-hipohloritom neophodno je nostiti zaštitnu opremu, u ovom slučaju građanima se preporučuju rukacice, zaštitne maske, naočare. Sredstvo ne sme da dođe u kontakt sa kožom ili očima.

Dezinfekciono sredstvo za sve građane obezbedila je "Milanović tretman voda", kompanija koja je deo MIND grupacije i distribuira se u saradnji sa JKP Šumadija.

Ono je već spremno za upotrebu, nije ga potrebno dodatno razblaživati i dozirati. Na kanisterima JKP Šumadija je postavila i uputstvo za korišćenje.

Kanisteri će svakodnevno biti dopunjavani i uvek dostupni građanima i upravnicima jer je u ovom momentu od izuzetnog značaja održavanje higijene i dezinfekcija stambenih objekata.

U cilju sprečavanja širenja epidemije COVID – 19 u Kragujevcu je prvi krug dezinfekcije stambenih zgrada u saradnji sa registrovanim upravnicima sproveo Institut za javno zdravlje Kragujevac, a od danas dezinfekciono sredstvo za zatvorene prostore dostupno je svima i u skladu sa propisanim merama upravnici i stanari mogu da održavaju hodnike i stepeništa zgrada.

 

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije

f