InfoFoto: RTK

Kineski Yanfeng počinje proizvodnju do kraja godine u Kragujevcu, posao za 200 ljudi

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 13 09 2019

Svetski lider u oblasti automobilskih enterijera, Yanfeng Automotive Interiors, koji gradi novi proizvodni pogon u Kragujevcu, najavljuje da planira da proizvodnju otpočne krajem 2019. i da će u prvom krugu biti zaposleno 200 radnika, saopšteno je iz Gradske uprave.

Novom fabrikom u Srbiji, proširujemo naše proizvodne kapacitete na tržištima Istočne Evrope i reagujemo na sve veće prisustvo naših kupaca u regionu", rekao je potpredsednik i generalni direktor te kompanije za Evropu i Južnu Afriku, Toni Elenbas.  

Novi proizvodni prostor ove kineske kompanije u Kragujevcu prostiraće se na 18.500 kvadratnih metara i u njemu će se proizvoditi automobilske komponente za unutrašnjost automobila. U početku će biti otvoreno 200 radnih mesta, ali s obzirom na to da je postrojenje projektovano za 800 zaposlenih, broj radnika će se postepeno povećavati iz godine u godinu. Inače, ovo je prva fabrika te kompanije u Srbiji.

Iz Gradske uprave je saopšteno da su dobra infrastruktura i dostupnost kvalifikovanih radnika u Kragujevcu i okolini, bili klјučni za izbor ove lokacije. Dodaje se da su ostali faktori koji su uticali na izbor lokacije uklјučuju centralni položaj Kragujevca u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi i blizinu ostalih fabrika Yanfeng Automotive Interiors u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Kineska kompanija Yanfeng Automotive Interiors (IFAI), sa sedištem u Šangaju, ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalјa i više od 32.000 zaposlenih širom sveta, koji dizajniraju, razvijaju i proizvode unutrašnje komponente za sve proizvođače automobila.