Info

Kinezi žele naše vino, voće i povrće

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 25 09 2017

Na marginama Evro-azijskog ekonomskog foruma u Sianu, u kineskoj provinciji Šansi, delegacija grada Kragujevca, imala je sastanak sa zamenicom glavnog menadžera Međunarodno trgovinsko-logističke zone u Sianu (MTLZ) Qi Wang i njenim saradnikom Chao Changom. Kinezi su izrazili interesovanje za plasman proizvoda iz Srbije - vina, čajeva, voća i povrća. 

Predstavnici Međunarodne trgovinsko-logističke zone izrazili su interesovanje za plasman proizvoda iz Srbije, a zbog odnosa grada Kragujevca i Siana, pre svega iz Šumadije na tržište Kine i obećali da će učiniti sve da se u najskorije vreme proizvodi poput vina, čajeva, voća i povrća nađu na tržištu Kine.

Predstavnici MTLZ su takođe izrazili interesovanje za izgradnju jedne takve slične zone u Srbiji, tako da je bilo reči i o zakonskoj regulativi u našoj zemlji koja se odnosi na strana ulaganja, slobodno zemljište u Kragujevcu na kome bi mogla da se izgradi jedna takva zona i geografskom položaju Kragujevca u smislu njegove povezanosti sa putnim i železničkim koridorima. Dogovoreno je da se kontakti i razgovori u narednom periodu nastave i intenziviraju.

Delegacija grada Kragujevca je takođe imala sastanak i sa predstavnicima Kineske državne kompanije Šansi, turističke grupacije, Wu Boom, Wang Youqunom i Awei Yanom, koji su izrazili zainteresovanost za ulaganje u dva projekta grada Kragujevca. Tokom razgovora, dogovoreno je da delegacija turističke grupacije Šansi na čelu sa generalnim direktorom, u oktobru poseti Kragujevac, gde će sa rukovodstvom grada razgovarati o konkretnoj saradnji za navedene i druge projekte koji bi mogli da se realizuju u Kragujevcu.

Našu delegaciju je predvodio Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika.