InfoFoto: Arhiva

Klinički centar Kragujevac dobija najsavremeniju laparoskopsku opremu

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 22 07 2019

Klinički centar Kragujevac jedan je od osam zdravstvenih ustanova u Srbiji, koje su dobile ugovore o nabavci laparoskopskih stubova i prateće opreme za minimalno invazivnu laparoskopsku hirurgiju, prenosi RTV. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će pacijenti u Srbiji prvi put biti operisani najsavremenijim aparatima koji se primenjuju i u bolnicama u Londonu ili Parizu.

U okviru projekta "Lapserb", koji realizuje Ministarstvo zdravlja, ugovore o nabavci laparoskopskih stubova dobile su zdravstvene ustanove u Jagodini, Požarevcu, Novom Pazaru, Valjevu, Kruševcu, Loznici, Leskovcu i Kragujevcu. Ugovori su dodeljeni na ceremoniji u Opštoj bolnici u Šapcu, a ministar Lonačr je tom prilikom rekao da ova oprema omogućava minimalnu intervenciju u operaciji tumora na debelom crevu bez otvaranja stomaka.

"To znači da nema zarastanja rane, previjanja, mogućih komplikacija, pacijent je već posle dva dana na nogama i sposoban je da se vrati svakodnevnim aktivnostima", naglasio je Lončar.

Dodaje i da nabavkom laparoskopskih stubova komplikovane i teške operacije više se neće izvoditi samo u Beogradu, već će i bolnice širom Srbije imati opremu i kadar za takve intervencije.

"To znači da pacijenti ne moraju da idu iz svojih sredina u veće gradove već će sve moći da završe u svom mestu bez dodatnih troškova, putvanja, zakazivanja termina, a to je veliki benefit i za pacijenta i za naše zdravstvo i državu", naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je nabavilo 26 aparata za koje je izdvojeno oko tri miliona evra, a koji će biti korišćeni i za operativne zahvate u ginekologiji, urologiji, ortopediji...

"Bolnice su dobile uslugu koju pružaju hirurzi u Londonu i Parizu. To nam je bio cilj, na tome ne stajemo i nastavićemo sa ovim projektom", rekao je Lončar novinarima posle dodele ugovora.

Projekat "Lapserb" je nezvanično startovao u novembru 2015. godine posle hirurške radionice u Pančevu, a zvanično je počeo u aprilu 2018. godine kada su ministar Lončar i ugledni svetski hirurg u toj oblasti, profesor Amdža Parvajz iz Velike Britanije, potpisali sporazum o saradnji. Ideja ovog projekta je da se u celoj Srbiji u opštim bolnicama razvije program laparoskopske kolorektalne hirurgije. Do sada je u program uključeno 28 bolnica od čega su sedam trening centri. Pre nabavke laparoskopskih stubova i prateće opreme neophodno je da hirurzi prođu obuku u jednom od sedam trening centara: KCS, KC "Vojvodine", KBC "Bežanijska kosa" i "Zvezdara", VMA i bolnice u Pančevu i Valjevu. 

Izvor: RTV