InfoFoto: Klinički centar Kragujevac

Klinički centar Kragujevac REAKREDITOVAN na sedam godina

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 10 10 2019

Klinički centar Kragujevac dobio je novu akreditaciju na periodu od sedam godina. Iz ove zdravstvene ustanove poručuju da to pacijentima pruža garanciju da je lečenje usklađeno sa svim svetskim normama, a sa druge strane omogućava da se sklope ugovori o pružanju zdravstvenih usluga i stranim državljanima, ali i o poslovnoj tehničkoj saradnji sa sličnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.  

Sertifikat o akreditaciji v.d. direktoru kragujevačkog Kliničkog centra, Predragu Sazdanoviću uručio je direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Vladimir Arsenović.  

Akreditacija sama po sebi treba da umanji neujednačenost u kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga i smanji variranje ishoda u lečenju pacijenata, kroz standardizovanje svih protokola i procedura, od ulaska do izlaska pacijenta iz ustanove, što je Klinički centar Kragujevac uspešno ispunio”, izjavio je Arsenović. 

Iz Kliničkog centra poručuju da im je reakreditacijom na period od sedam godina omogućeno da sklope ugovore i o pružanju zdravstvenih usluga i stranim državljanima, a sa druge strane i o poslovnoj tehničkoj saradnji sa sličnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Ovo pre svega znači za naše pacijente, jer im ovaj sertifikat garantuje da je lečenje u Kliničkom centru Kragujevac usklađeno sa svim svetskim normama. Od oko 20 tercijarnih zdravstvenih ustanova, među kojima je i naš Klinički centar, tek četiri ili pet njih je dobilo akreditaciju na sedam godina. Ovo veoma obavezuje sve zaposlene u Kliničkom centru i u tom smislu, formirali smo tim koji će periodično da proverava uslove za akreditaciju i naravno da ih usaglašava sa novim uslovima koji budu sukcesivno stizali”, rekao je Sazdanović.  

Podsetimo, Klinički centar Kragujevac, kao prva ustanova tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, prvi put je akreditovan 2011. Spolјašnje ocenjivanje kvaliteta rada Kliničkog centra Kragujevac obavlјa se od tada periodično, posle isteka vremenskog roka na koji je ustanova akreditovana. Prethodni put Klinički centar Kragujevac je dobio akreditaciju na tri godine.